Instellingen

West Wekker: Vandalen vernielen podiumoverkapping en hardlopen op bijzondere plekken

© Bart Hoogveld
REGIO - Goedemorgen! Ben je weer klaar voor een nieuwe werkweek? Wij wel. En om die van jou iets makkelijker te maken hebben we het belangrijkste nieuws op een rij gezet. Zo werd in Leiden een theateroverkapping vernield en zijn er klachten over veel viezigheid in de Haagse Paleistuin. Dit is de West Wekker!
1.

Vandalen hebben zaterdagnacht een podiumoverkapping van het openluchttheater in de Leidse Hout in brand gezet. Dat meldt mediapartner Unity. Een groot deel van het kostbare mobiele bouwwerk zou onherstelbaar beschadigd zijn.
2. Veel viezigheid in Haagse Paleistuin, bezoekers zijn boos
Een verwaarloosd grasveld vol met sigarettenpeuken en andere viezigheid, middenin Den Haag. En dan hebben het niet over een klein groenstrookje, maar over de Paleistuin achter het Paleis Noordeinde. En zeker nu er met het mooie weer ook veel gesport en gerecreëerd wordt is het volgens vaste bezoekers van het park heel erg vies.
3. Bewoners Bezuidenhout doen beroep op politiek: steun aangepast bouwplan Van Stolberglaan
Bewoners van het Bezuidenhout in Den Haag doen een dringend beroep aan de gemeenteraad om akkoord te gaan met het aangepaste plan voor de bouw van vier woontorens aan de Juliana van Stolberglaan. De VVD in de Haagse raad staat achter de omwonenden. Maar of er een meerderheid is, is vooralsnog onzeker. Vandaar de oproep van de bewoners: ‘Wij hopen nu dat de rest van de politiek dit ook zal doen’.
4. Rennen door het museum: 4.000 hardlopers deden mee aan Urban Trail
Ze kwamen langs achttien van de meest bijzondere plekken in Den Haag: de duizenden hardlopers die zondag meededen aan de NN Den Haag Urban Trail. Volgens de organisatie waren het er dit jaar, tijdens de tweede editie, ruim 4.000.
5. Twee jongens Zoetermeer mishandeld en beroofd door groep van twaalf jongeren
Een groep van twaalf jongeren heeft in de nacht van zaterdag op zondag in het Van Tuyllpark in Zoetermeer twee jongens beroofd. Ze werden daarbij bedreigd en mishandeld. De politie is opzoek naar getuigen.
Een documentaire van Erik Kooyman en Helga Meijer over de Hollandse Nieuwe. We volgen Nederlands bekendste visje van vangst tot de haringkar op het Buitenhof in Den Haag.
Het is eind mei wanneer de fabriek in Egersund in Noorwegen overuren maakt. Fabrieksdirecteur Leendert Roeleveld, oorspronkelijk uit Scheveningen, keurt de haring van dit jaar. “Als ze een klein koppetje hebben en een vet lichaam dan zijn het de beste maatjes die er zijn”. Roeleveld leidt de haringfabriek in Noorwegen waar miljoenen Hollandse Nieuwe tegenwoordig worden verwerkt voor de Nederlandse markt.
Arie Spaans en Cor van der Toorn brachten de haring ook aan wal, maar dan op Scheveningen. De laatste haringlogger die met de ‘groene’ haring terug kwam was eind jaren ’70. Daarna verdween de haringvangst uit Scheveningen. De mannen kijken met gemengde gevoelens terug op die tijd. “Het was hard werken, ik begon als 13-jarige jongen op de Scheveningen 4. Aan boord moest je kaken en pekelen. Je zat altijd in het bloed en het zout.” aldus Arie Spaans die in 1946 begon en uiteindelijk 24 jaar als haringvisser werkte.
Op 16 juni j.l. kwam de haringlogger De Noordster - Scheveningen 236 na jaren van afwezigheid terug in de haven van Scheveningen. De mannen zijn er trots op. Een ouderwetse haringlogger wordt in ere hersteld en gaat als museumschip dienen om de mensen te laten zien hoe de haring op Scheveningen kwam.