Instellingen

Vijfsterren varkensboerderij heeft maar één varken

© archief
HOOGMADE - Als enige boerderij in heel Zuid-Holland is boerderij 'Buitenverwachting' in Hoogmade beoordeeld met de maximale vijf sterren door belangengroep 'Varkens in Nood'. Het bedrijf biedt de varkens de optimale ruimte om te wroeten en dient geen antibiotica toe, volgens de website. Reden genoeg om deze varkensboerderij eens flink in het zonnetje te zetten. Wat blijkt? Buitenverwachting is een boerderij met slechts één varken, en is meer gespecialiseerd in koeien.
Lachend hoort Bas van Rijn de recensie van zijn bedrijf aan. 'Varkensboerderij? We hebben op dit moment maar één varken rondlopen', vertelt hij.
Buitenverwachting is een kleine multifunctionele, biologische boerderij in het Groene Hart. 'We hebben alles rondlopen: geiten, koeien en ook één varken, maar zijn nadrukkelijk geen varkensboerderij. Ik heb dat aan Varkens in Nood verteld, maar ze vonden het alsnog de moeite waard om er een stukje over te schrijven. Het is natuurlijk wel waar dat wij het enige varken op een zeer diervriendelijke manier behandelen.'

Twee varkens

Varkens in Nood laat in een reactie weten dat ten tijde van hun bezoek aan de boerderij er twee varkens aanwezig waren. 'Het is inderdaad een varkensboerderij tussen aanhalingstekens. De lijst geeft een inzicht in boeren die op een goede manier met hun varkens omgaan, en is eigenlijk bedoeld om mensen te stimuleren om diervriendelijk vlees te laten kopen', laat Hans Baaij van de belangengroep weten.