Cel geëist na flatbrand door zelfgemaakte rookbom: 'Nachtmerrie van elke flatbewoner'

De uitgebrande flat aan de Saffierstraat in Alphen aan den Rijn
De uitgebrande flat aan de Saffierstraat in Alphen aan den Rijn © John van der Tol
ALPHEN AAN DEN RIJN - Minstens drie verdiepingen van een flat aan de Saffierstraat in Alphen aan den Rijn moesten op 18 december vorig jaar worden ontruimd. De oorzaak: een bewoner die op de tiende etage met een rookbom aan het experimenteren was.
Er ontstond brand en zeker vijftig tot zestig bewoners keken in het donker toe hoe er schade aan tien woningen ontstond. De veroorzaker, Youri P., hoorde het OM dinsdag dertig maanden cel eisen, waarvan tien maanden voorwaardelijk vanwege brandstichting, verboden vuurwerkbezit en het dealen van drugs. Zijn vriend Dennis P. hielp bij het maken van de rookbom. Hij zou twintig maanden cel moeten krijgen, waarvan acht maanden voorwaardelijk.
'Een ontzettend domme actie', vond de aanklaagster. 'Ik denk dat het de nachtmerrie van iedere flatbewoner is. Kun je nog wel wegkomen als er brand ontstaat? We hebben inmiddels gezien hoe dat in Engeland is gegaan. Hoe destastreus het kan zijn.' Er werd daarmee verwezen naar de grote flatbrand in Londen, waarbij vorige maand vele tientallen mensen het leven lieten.

'Alvast bezig voor Oudjaarsdag'

De Alphenaar zelf werd meteen na de brand aangehouden. Hij was alvast bezig met een rookboom voor Oudjaarsdag. Hij gebruikte de stoffen kaliumnitraat en verwarmde suiker. Het ging mis. 'De vlam schoot in de pan.' Kaliumnitraat heeft geen zuurstof nodig om te branden. Een deksel op de pan of een dekentje erover heen helpt niet. 'Er was geen houden meer aan.'
De veroorzaker sloeg meteen op de vlucht en raakte gewond aan zijn gezicht. In de ambulance werd hij belaagd door een woedende bewoner. De bewoners hadden al heel snel door dat een vuurwerkbom de oorzaak was.

Excuusbrief

Youri P. schreef alle andere bewoners van de flat vanuit voorarrest een excuusbrief. 'Soms kwamen daar hartverwarmende reacties op', bepleitte zijn advocate al tijdens een eerdere zitting. Ook op de zitting van maandag betuigde hij spijt.
In de rechtbank las de rechter voor uit een brief van de bovenbuurman. Deze dove hartpatiënt was door alle consternatie heen geslapen. Hij werd tot zijn grote schrik gewekt door een brandweerman die plots in zijn slaapkamer stond. De brandweerman moest de voordeur openbreken om binnen te komen. Gordijnen en een bank waren zwartgeblakerd. De rookstank verdween niet meer. De man wil ruim drieduizend euro smartengeld en schadevergoeding zien. 'Mijn gezondheid is door de brand achteruit gegaan.'

68.000 euro schade

De brand, rook- en roetschade aan alle tien getroffen woningen, inclusief die van de verdachte zelf, bedroeg zo'n 68.000 euro. De meeste schade zou via verzekeringsmaatschappijen worden afgehandeld.
De brandschade had overigens nog veel erger kunnen zijn. In de gang pal om de hoek van de uitgebrande hobbykamer waar de rookbom werd gemaakt, stond een doos met zo'n duizend stuks illegaal knalvuurwerk uit België. In totaal 13 kilo. Gelukkig vatten deze 'thundercrackers' geen vlam.

Dealen van drugs

Verder vond de politie in de woning nog harddrugs: xtc en speed. Youri P. kocht het verboden spul groot in om op feesten en festivals uit te kunnen delen aan vrienden. 'Zelf hoefde ik dan nooit een toegangskaart of drank te kopen. Dat betaalden de vrienden dan', zei hij. 'Ook dat is dealen', zei de aanklaagster, die erop wees dat er volgens getuigen ook drugsklanten aan de deur kochten bij hem. Het dealen zou tien jaar hebben geduurd.
Youri P. zat vijf maanden in voorarrest toen hij op 18 mei voorlopig op vrije voeten werd gesteld. Hij kan op 1 augustus weer aan het werk. 'Gelukkig maar, anders kan ik m'n hypotheek niet meer betalen en moet ik mijn huis verkopen.' Hij kan zijn huis trouwens nog steeds niet in. Een voorwaarde voor zijn voorlopige vrijlating was dat hij zich niet meer in de flat mag laten zien tot het vonnis. Hij logeert nu met zijn vriendin bij zijn vader in Gouda.

'Diverse voorzorgsmaatregelen'

De aanklaagster wil toch dat Youri P. en ook zijn vriend Dennis, die anderhalve maand in voorarrest zat, weer teruggaan naar de cel. Volgens advocate Kate Lans moet Youri P. worden vrijgesproken. Ze wees op diverse voorzorgmaatregelen die haar client had genomen toen hij de bom ging maken, zoals 'niet roken', het gebruik van een houten lepel (in plaats van een metalen) voor het roeren om vonken te voorkomen. Ze zag het meer als een ongeluk zonder schuldige.
De uitspraak is op 18 juli.

LEES OOK: