Eerste paal geslagen voor uitbreiding International School op historische grond

DEN HAAG - Op historische, Haagse grond is dinsdagmiddag de eerste paal geslagen voor de uitbreiding van de International School The Hague (ISH). Op de plek waar ooit de legendarische discotheek De Marathon stond komt nu een nieuw schoolgebouw van twintig klaslokalen. De directie van de school, maar ook de gemeente Den Haag zijn blij. Het slaan van de eerste paal is namelijk ook het startschot voor de 'facelift' van Kijkduin.
In 2007 begon de International School The Hague met zo'n 700 leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. Nu, tien jaar later, staat de teller op zo'n 2000 leerlingen. En dus is een uitbreiding hard nodig.
Daarvoor had de school maar één optie: het terrein van De Marathon, dat pal naast de school ligt. 'In de huidige vorm was dit stukje grond onze enige kans op uitbreiding', zegt Maarten Knoester. Hij is bestuurder bij de Stichting Het Rijnlands Lyceum, waar de ISH ondervalt.

Marathon

En hebben we kinderen enig idee op wat voor bijzondere plek ze staan? 'Dat denk ik niet', zegt Knoester lachend. 'De basisschoolleerlingen sowieso niet. En ik denk dat de leerlingen van het voortgezet onderwijs, gezien hun internationale achtergrond, eigenlijk ook geen weet hebben van de betekenis van De Marathon. Maar ik ben een man met grijs haar, dus voor mij heeft dit zeker betekenis.'
Naast het feit dat de uitbreiding dus op een bijzondere plek wordt gebouwd, is het ook nog eens het startschot voor de facelift die Kijkduin de komende tijd gaat krijgen. Volgens directeur van het stadsdeel Loosduinen, Harm Benthem, is het dinsdag dan ook meer dan 'alleen' het slaan van een paal.

Facelift

'Kijkduin wordt flink aangepakt en daar hoort het slaan van deze paal ook bij. Dit betekent werkgelegenheid, het aantrekken van meer toerisme, en misschien nog wel belangrijker: het wordt beter toeven hier in Den Haag en in Loosduinen.'
De komende jaren gaat een flink deel van Kijkduin op de schop. Zo worden verschillende wegen beter ontsloten, wordt er fors geïnvesteerd rondom het strand en komt er een nieuw winkelcentrum.