Celstraffen geëist tegen jeugdbende na berovingen homoseksuelen

Archieffoto
Archieffoto
DEN HAAG - Het OM heeft dinsdag bij de Haagse rechtbank tweeënhalf jaar cel geëist tegen Naaldwijker Nivetshun A. (19) voor het beroven van homoseksuele mannen november vorig jaar in het centrum van Naaldwijk. Een andere, minderjarige Naaldwijker (17) hoorde twee jaar jeugddetentie eisen, waarvan tien maanden voorwaardelijk.
Maandag vielen er al eisen tot 18 maanden jeugddetentie tegen nog twee andere leden van de 6-koppige jeugdbende, die achter gesloten deuren terecht staat omdat de meeste verdachten minderjarig zijn.
'Ontluisterend', zo noemt het OM de praktijken van de daders die contact legden met de slachtoffers via homo-datingsites als Bull Chat. De slachtoffers werden naar Naaldwijk gelokt, waar een van de daders hen opwachtte terwijl anderen zich verdekt opstelden. Sommige daders droegen maskers. Op 10 november werd een slachtoffer bedreigd met een pistool: 'Ik ga je schieten, geef me geld!' Hij werd tot tweemaal toe in zijn gezicht gestompt. Zijn mobieltje werd uit z'n handen getrokken. Verder schopten de daders tegen de auto en hingen ze aan de portieren.

Overmacht

Tweeënhalve week later, op 28 november, werd een slachtoffer ook met een vuurwapen bedreigd. Hij werd buiten zijn auto gefouilleerd door een overmacht aan schreeuwende daders. Een andere dader ging er intussen met de auto van het slachtoffer vandoor. De ten laste gelegde reeks berovingen begon op 2 november, toen op soortgelijke manier werd toegeslagen. Maar het Openbaar Ministerie denkt dat het niet bij de drie op de dagvaardingen genoemde gevallen is gebleven: 'Uit het dossier komt naar voren dat men hier op grotere schaal mee bezig was.'
Op 7 december werd de bende opgerold. Een 70 man tellende politiemacht viel 's nachts her en der binnen in het Westland. Ook werd toen een 'vuurwapengevaarlijke' man van 22 jaar opgepakt. Maar tegen hem bleek onvoldoende bewijs te zijn, hij werd weer vrijgelaten.

Nog maar 16 jaar

Tot nu toe is de hoogste straf geëist tegen de enige verdachte die volgens het meerderjarigenstrafrecht wordt berecht. Het gaat om een 19-jarige Naaldwijker tegen wie ook nog een zedenzaak zou lopen. Hij heeft volgens het OM een 'nadrukkelijke rol' gespeeld bij de berovingen.
Donderdag staan de twee laatste verdachten terecht. Zij zijn nog maar 16 jaar. Een van hen was zelfs nog maar 15 toen de berovingen plaatsvonden. Het OM ziet de jongerengroep als een heuse criminele organisatie. De uitspraak van de rechtbank wordt binnen enkele weken verwacht.