Geen stress of echtelijke ruzie: 5 handige tips voor vakantiegangers

REGIO - Het zijn de laatste dagen voor de vakantie en bij de koffieautomaat gaat het bijna nergens anders over. 'Wanneer vertrek je, waar ga jij naar toe, heb je alles al gepakt, ben je goed voorbereid……. Heb je al last van vakantie-stressssssssssssssssssssss?'
Nou heb je de ideale manier waarop je op vakantie gaat en de iets minder ideale werkelijkheid. In de ideale wereld zouden alle documenten klaar liggen, je koffers gepakt zijn, geen kind zou iets kwijt zijn, de auto zou moeiteloos ingepakt worden en je zou je woning schoon achterlaten. Geen onvertogen woord zou er vallen. En de kinderen zouden heel rustig op de achterbank blijven zitten tot op de bestemming, zonder dat ze om de tien minuten moeten plasssen of vragen of  'we er al zijn'. Tja die ideale wereld.

We hebben een paar last-minute tips voor je (ideaal is het niet... maar handig wel)

Geldig paspoort
Het zou handig geweest zijn als je drie maanden geleden gecontroleerd had of je paspoort, ID-kaart of rijbewijs nog geldig is. Mochten deze verlopen zijn, dan kan je (bij de meeste gemeentes) via een spoedaanvraag  een nieuw reisdocument aanvragen, dit kost meestal twee werkdagen, of via een noodprocedure op Schiphol. Daar zijn natuurlijk wel kosten aan verbonden... daar gaat je ijsjesbudget.

Toestemming om de kinderen mee te nemen
Ga je met de kinderen maar zonder (ex-)partner op reis. Of nemen je kinderen een vriendje mee? Hou er rekening mee dat er streng gecontroleerd wordt op mogelijke kind-ontvoeringen. Je moet toestemming hebben van beide ouders om een kind het land mee uit te nemen.  De Koninklijke Marechaussee (KMar) controleert of je goedkeuring hebt een minderjarige mee te nemen. Je kunt hiervoor een formulier invullen en meenemen.

Verkeersregels
Als je binnen Nederland blijft ken je de verkeersregels wel, maar in het buitenland kan je soms voor verrassingen komen te staan Dat begint al met wat in sommige landen verplicht is om in de auto bij je te hebben. In Frankrijk moet je een blaastest en veiligheidshesjes voor alle inzittenden in de auto te hebben.  Een verbanddoos, een brandblusser, geld en tolvignetten zijn verplicht in de auto in Oostenrijk en Zwitserland, en zonder milieusticker krijg je problemen bij de Duitse binnensteden en in delen van Frankrijk. Dat is een kleine greep uit alle dingen waar je aan moet denken als je door Europa rijdt.

Wegenkaart
En zorg dat je ook ouderwetse, papieren wegenkaarten in je auto hebt liggen. Een telefoontje dat ze veel bij de Wegenwacht krijgen, gaat als volgt: 'Mijn TomTom is stuk, en ik weet niet waar ik ben.' Niets zo handig als je dan net als vroeger de kaart kan openvouwen en je weg kan vervolgen.

Sleutel
De ANWB komt deze woensdag met een andere handige tip: neem de reserve sleutel van je auto of caravan mee. Heel veel sleutels blijken zoek te raken. En daar sta je dan, op de camping in het zuiden van Frankrijk. Niets zo handig als de reservesleutel die je dan moeiteloos opduikelt uit je tas!

Heb je je bestemming bereikt, vergeet dan niet te genieten. We hopen dat je een fijne vakantie hebt. En je hoeft Omroep West niet te missen, want je kunt onze radio en tv gewoon online beluisteren en bekijken! Of blijf op de hoogte via onze iOS, Android of Windows app.

Meer over dit onderwerp:
VAKANTIE KOFFER TIPS
Deel dit artikel: