Ook in Den Haag neemt verzet tegen windmolen langs de A4 toe

Gedupeerde bewoners in gesprek met VVD-raadslid Monique van der Bijl
Gedupeerde bewoners in gesprek met VVD-raadslid Monique van der Bijl © Omroep West
DEN HAAG - Het verzet uit Leidschendam-Voorburg tegen de enorme windturbine langs de A4, slaat over naar de Haagse gemeenteraad. Coalitiepartijen VVD en CDA willen zo snel mogelijk af van het omstreden bouwwerk in Den Haag, net over de grens met Leidschendam-Voorburg. De PVV is helemaal tegen windmolens en vindt ook dat hij weg moet.
Dat bleek woensdag tijdens een commissievergadering in het Haagse stadhuis. Daar kwamen veel inwoners van Leidschendam-Voorburg inspreken, om nogmaals duidelijk te maken dat zij af willen van het 158 meter hoge gevaarte. Zij vertelden totaal overvallen te zijn door de plaatsing van het ding op enkele honderden meters van hun huis.
Nu hij er staat, hebben ze 's nachts last van het licht, de schaduwen van de draaiende wieken en het geluid dat de turbine produceert. Volgens de bewoners veroorzaakt de molen een niet te harden zoemtoon op een lage frequentie. Gevolg: mensen slapen slecht en de woningen zijn in waarde verminderd, zeggen ze.

Onaangename verrassing

Veel partijen in de gemeenteraad zijn kritisch over de manier waarop de windmolen langs de weg werd neergezet. Afspraak was nadrukkelijk dat de bewoners inspraak zouden krijgen. Maar door misverstanden tussen bouwer en de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Den Haag, gebeurde dat niet. Dus werden de bewoners op een morgen wakker en stond er opeens die turbine vlak naast hun woningen.
De gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg bevestigden al eerder dat dit niet goed was gegaan. Dat gebeurde woensdag weer. 'Er is geen communicatie geweest. Dat was fout. En dat hebben we ook al eerder erkend', aldus wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij).

Gespecialiseerd bureau

Nu de molen er eenmaal staat, kan hij niet zo maar weer worden verwijderd, zei hij ook. Er is een contract met het bedrijf dat eigenaar is van het ding. Daarin staat dat hij minimaal 15 jaar mag blijven staan.
Wel beloofde de wethouder dat er nog een keer een groot onderzoek komt naar de geluidsoverlast van de molen. Dat moet vooral duidelijk maken of er 's nachts penetrante geluiden worden veroorzaakt. Een gespecialiseerd bureau gaat die studie uitvoeren.
Maar ondertussen wordt ook de Haagse politiek steeds onrustiger. 'Er is heel veel niet goed gegaan. Het wordt nu echt tijd om deze bewoners heel serieus te nemen,'  aldus VVD-raadslid Monique van der Bijl. Zij wilde dan ook weten of het mogelijk is dat de turbine weer zo snel mogelijk verdwijnt.

Onvrede in de politiek

Ook CDA'er Michiel Rogier pleitte voor het zo snel mogelijk verwijderen van het ding. En Willie Dille van de PVV: 'Als het aan ons ligt, verdwijnt die turbine. En tot die tijd moet hij worden stilgelegd.'
Anjo van der Burgt, secretaris van de Zeeheldenbuurt in Leidschendam, is blij met de kritische opstelling van een aantal partijen in de raad. Volgens haar moet het mogelijk zijn om de turbine op korte termijn weg te krijgen. De gemeenten Leidschendam-Voorburg en Den Haag zouden daarvoor samen een fonds in het leven moeten roepen om de kosten van het afbreken te betalen. Zij liet doorschemeren dat de bewoners daar dan zelf ook wel aan willen meebetalen.