Leidse terrassen langer open in de zomer

© Omroep West
LEIDEN - Leidse politici vinden dat tijdens de zomer de terrassen in de stad langer open mogen blijven. Op initiatief van D66 heeft de gemeenteraad hiervoor een voorstel aangenomen. Het gaat vooralsnog om een proef voor terrassen aan de Nieuwe Rijn.
Een Leids terras mag in het huidige beleid alleen
als het die dag 28 graden of warmer is geweest. Van zondag tot donderdag tot 01.00 uur en in het weekeind tot 2.00 uur. Tikt het kwik de 28 graden niet aan, dan moeten de stoelen doordeweeks om 12.00 uur en in het weekeind om 01.30 naar binnen.
De 28 graden-eis wil D66 loslaten, maar voor het zover is, moet de gemeente hierover eerst in gesprek gaan met buurtbewoners, wijkverenigingen en ondernemers. In samenspraak met de belanghebbenden moet een pilot bedacht worden om de terrastijden te verruimen.
Volgens D66 fractievoorzitter Jeffrey van Haaster is het belangrijk dat dit in goed overleg tot stand komt: 'We vinden het van belang dat er een goed evenwicht wordt gevonden tussen de belangen van de omwonenden en de horecaondernemers.' Uit de pilot zou ook kunnen blijken dat de terrassen minder lang open mogen blijven.

Terrasverwarming

De PvdD is vóór de verruiming van de openingstijden, maar het gebruik van terrasverwarming moet dan wel tegen gegaan worden. Ook hierover moet de gemeente Leiden in gesprek gaan met de horecaondernemers. Het gaat hierbij om het vergroten van duurzaamheid bij het gebruik van terrasverwarming. 'Denk aan het stimuleren van de minst milieubelastende verwarmingsapparatuur en een bijdrage aan een klimaatfonds', aldus de PvdD.