Geen 'structurele discriminatie' in Haagse horeca

Mensen genieten van het lenteachtige weer op het plein (Archief
Mensen genieten van het lenteachtige weer op het plein (Archief © ANP
DEN HAAG - In de Haagse horeca is geen sprake van 'structurele discriminatie'. Wel moeten zaken beter gaan uitleggen waarom ze bepaalde gasten de toegang weigeren.
Dat concludeert wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) op basis van bezoeken van 'mystery guests' aan een groot aantal zaken. Soms werden wel mensen geweigerd, maar de bezoekers hebben dit niet als discriminatie ervaren, aldus de wethouder in een brief aan de gemeenteraad. 'Wel kan worden gesteld dat de communicatie over weigeringen, deurbeleid en huisregels in een aantal gevallen nog steeds verbetering behoeft.'
In het verleden waren er berichten dat er wél sprake zou zijn van discriminatie in de Haagse horeca. Zo was er een uitzending van het programma Undercover in Nederland. Daarin was te zien hoe drie groepjes jongeren op stap gingen in Den Haag: een groepje blanke jongens, een stel donkere jongens en een clubje jongens van Marokkaanse komaf. Vooral donkere jongens kwamen in verschillende cafés niet binnen. Dat leidde destijds tot geïrriteerde opmerkingen van de wethouder zelf. 'Met een kleurtje kom je in Den Haag de horeca niet in', twitterde hij toen. Om vervolgens ook een groot onderzoek aan te kondigen. Ook in de gemeenteraad leidde het programma tot verontwaardiging.

Duo's op bezoek

De resultaten daarvan werden vandaag aan de gemeenteraad gezonden. Zestien zaken werden in het jaar 2016 door duo's bezocht. In totaal kreeg de gemeente een rapport binnen over 104 bezoeken. Die werden afgelegd op verschillende data en tijdstippen afwisselend door duo's met en duo's zonder migratieachtergrond. Alle duo's bestonden alleen uit mannen.
Bij zeven gelegenheden zijn op tien verschillende momenten een of beide duo's geweigerd. In zes gevallen betrof dit het duo met een migratieachtergrond en in vier gevallen het autochtone duo. Bij geen van de bezochte zaken zijn de mystery guests bij alle bezoeken geweigerd, staat in het rapport. Alle tweetallen zijn bij alle horecagelegenheden ten minste eenmaal binnen geweest. Tijdens dit onderzoek heeft geen van de mystery guests zich gediscrimineerd gevoeld.

Scherp blijven

Volgens Baldewsingh is er nu geen reden om rustig achterover te leunen. Want volgens hem moeten 'we met elkaar scherp blijven op misstanden die zich nog steeds voordoen, zoals blijkt uit specifieke incidenten en verhalen van individuele Haagse jongeren'. Daarom wil hij in de toekomst op een andere manier het Haags uitgaansleven 'kritisch volgen opdat we een goed beeld krijgen van de situatie en recht doen aan de verschillende actoren en belanghebbenden'. Hoe dat dan gaat gebeuren, meldt hij nog niet.
Wel gaat de wethouder in overleg met de uitbaters van horecazaken om te horen hoe zij hierover denken en wat er kan worden ondernomen. Daarnaast gaat hij praten met jongeren. Verder komt er samen met Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Den Haag een gastvrijheidscampagne. Bovendien wil ook de horeca zelf meer werk maken van een diverser personeelbestand.