Duidelijkheid over geld voor nabestaanden joodse Hagenaars

© ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft duidelijkheid gegeven over de besteding van gereserveerd geld voor joodse eigenaren van geroofd vastgoed in Den Haag. Het gaat in totaal om 2,6 miljoen euro.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakten de joden op last van de Duitsers al hun onroerend goed kwijt. Ze werden simpelweg onteigend. Toch legde de gemeente Den Haag haar joodse inwoners tijdens en na de oorlog erfpachtcanon en straatbelasting op. De joodse Hagenaars die terugkeerden, ook uit concentratiekampen, kregen naheffingen voor niet betaalde belastingen toegestuurd.
De gemeente Den Haag komt nu met rechtsherstel en keert een bedrag uit aan de nabestaanden van de joden in kwestie. Vanaf 1 oktober 2017 trekt de stad anderhalf jaar uit om individuele aanvragen van nabestaanden te behandelen. Een speciale beoordelingscommissie, waarin zowel de gemeente als de joodse gemeenschap zal zijn vertegenwoordigd, gaat de aanvragen toetsen.

Collectief moreel rechtsherstel

Het bedrag dat overblijft nadat alle aanvragen van individuele nabestaanden zijn behandeld, gaat naar de nieuw op te richten stichting Joods Leven Den Haag. Die gaat het geld samen met de gemeente inzetten voor joodse activiteiten in de stad. Op die manier wil het college van Burgemeester en Wethouders recht doen aan het collectief moreel rechtsherstel.
Het college laat weten dat de verdeling in nauw overleg met vertegenwoordigers van de Haagse joodse gemeenschap tot stand is gekomen.