Beslissing: Gaan Noordwijk en Noordwijkerhout fuseren?

REGIO - Gaan de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout fuseren? Die vraag wordt donderdag beantwoord. De gemeenteraden van beide plaatsen beslissen dan of de twee doorgaan als één nieuwe gemeente.

Volgens Ard Zandbergen, hoofdredacteur van Bollenstreek Omroep, is de belangrijkste vraag niet of de twee gemeenten willen fuseren. 'De gemeenteraden van Noordwijkerhout en Noordwijk zijn in grote meerderheid voor.'

De belangrijke vraag is of in Noordwijk een referendum komt of niet. 'Als er een referendum komt, dan wordt alles opgeschoven en gaat de fusie even niet door', vertelt Zandbergen. 'Het verzoek voor een refenrendum is op persoonlijke titel door een inwoner van Noordwijk gedaan. Dat is weliswaar de broer van de wethouder en hij is betrokken bij de enige partij van Noordwijk die tegen is, maar hij benadrukt dat hij het op persoonlijke titel doet.'

Strijd

In een advies aan de gemeenteraad staat dat 'het verzoek voor een referendum niet voldoet aan de regels', maar daar is de indiener het niet mee eens. ‘Als de gemeente van Noordwijk het verzoek afwijst, dan stap ik direct naar de rechter’, heeft de broer van de wethouder volgens Zandbergen gezegd.  

En als er een referendum komt dan is de uitkomst 'slechts' raadgevend. 'Maar het grote probleem is dat de boel opschuift. Je hebt ook met data te maken. Je moet op tijd bij de provincie een fusieverzoek indienen en dat wordt weer doorgestuurd naar de minister. En je hebt volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen. Die zouden dan in Noordwijk en Noordwijkerhout niet doorgaan en doorschuiven naar november 2018', aldus Zandbergen.

Fusie

Noordwijk en Noordwijkerhout zijn al een tijd in gesprek over een fusie. In april was de conclusie van een onderzoeksrapport dat een fusie het beste is voor de toekomst van beide dorpen. Volgens het onderzoek zouden Noordwijk en Noordwijkerhout bij zo'n fusie beter in staat zijn om de belangen van de inwoners te behartigen. Ook zouden ze dan een krachtigere positie krijgen in de regio en minder kwetsbaar zijn.
Meer over dit onderwerp:
NOORDWIJKERHOUT NOORDWIJK FUSIE
Deel dit artikel: