Vrouw vindt haar gestolen fiets terug op website in Polen

BODEGRAVEN - Sonja van Berkel uit Bodegraven baalt. Haar dure fiets, waar ze echt voor heeft gespaard, is gestolen. Heel vervelend, maar misschien nog wel vervelender: een paar dagen na de diefstal vond ze haar fiets terug op een website voor tweedehandsspullen in Polen. En dan staat de politie hier ook machteloos.
Het verhaal van Sonja staat niet op zichzelf, zegt Mojgan Yavari. Ze is landelijk coördinator fietsdiefstal bij de stichting Voertuigcriminaliteit. ‘Je merkt dat er steeds meer duurdere fietsen komen. Die trend zet zich ook door. Je ziet dat het daderprofiel ook steeds verandert’. De politie merkt volgens haar dat steeds meer daders uit voormalig Oost-Europa komen.
Eén van de redenen waarom de fietsen de grens overgaan is het goede registratiesysteem in Nederland, denkt Yavari. ‘Nederland is het enige land in Europa met zo’n ‘diefstalregistratiesysteem’. Daardoor wordt het voor dieven steeds moeilijker om in Nederland gestolen fietsen te verkopen. In het buitenland heb je geen last van registers, dus gaat het daar veel makkelijker.

Sleutel

Dieven werken vaak met een soort loper, zegt fietsenhandelaar Jan Arendshorst uit Bodegraven. ‘Daarmee proberen ze een slot open te maken zoals iedereen dat doet. Dat valt ook niet op. Lukt het, dan is de fiets weg, lukt het niet dan lopen ze door’. Vervelende bijkomstigheid is dan wel dat het slot na zo'n poging kapot is en de rechtmatige eigenaar de fiets dus ook niet meer open krijgt. De fietsenmaker krijgt geregeld mensen binnen met zo’n slot.
En wat doet de politie? ‘De politie zet geregeld lokfietsen in’, zegt woordvoerder Hilda Vijverberg van de politie-eenheid Den Haag.  Lokfietsen zijn fraaie tweewielers met een chip erin waardoor hij te volgen is door de politie. Uit recent onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat de aanpak met lokfietsen werkt. Gemiddeld daalt het aantal aangiftes met 40% als ergens lokfietsen worden ingezet. Notoire daders herkennen de fiets en trekken verder, denken de onderzoekers.

Voorkomen

Maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom adviseert de politie om altijd twee sloten te gebruiken in plaats van één, veel dieven specialiseren zich namelijk in één typen slot. Op de website van de ANWB staan nog meer tips: gebruik ART-goedgekeurde sloten, zet je fiets ergens aan vast, zet ook thuis je fiets op slot (dus ook als je fiets in een schuur staat) en ‘ken je fiets’, zorg dat je bijzondere kenmerken zoals krassen of slijtages goed op je netvlies hebt staan zodat je dat bij je aangifte kunt invullen.
Ook daar blijft de politie op hameren: doe altijd aangifte. ‘Als we iemand aanhouden voor fietsendiefstal, blijkt vaak dat hij meerdere diefstallen heeft gepleegd. Als er aangifte is gedaan kunnen we de eigenaars makkelijker opsporen’, zegt de woordvoerder.
Dit artikel is tot stand gekomen na een tip via Facebook Live. Heb jij ook een onderwerp waar Omroep West volgens jou aandacht aan moet besteden? Praat elke vrijdagochtend om 08.45 uur mee tijdens de redactievergadering live op Facebook. Meer info op www.omroepwest.nl/facebooklive.