Belastingdienst veilt inboedel restaurant topkok Ruben van Dieten: 'Ik heb er geen moeite mee'

Kok Ruben van Dieten | Eigen foto
Kok Ruben van Dieten | Eigen foto
LEIDSCHENDAM - De Belastingdienst gaat vrijdag de complete inboedel van restaurant Brasserie NL in Leidschendam veilen. De zaak van topkok Ruben van Dieten is sinds half juni gesloten. Er kwamen te weinig gasten eten om het hoofd boven water te kunnen houden. Toch voelt het voor Van Dieten als een opluchting, zo vertelt hij aan Omroep West.
Alle spullen uit het restaurant in een voormalig PTT-laboratorium in het Neherpark in Leidschendam gaan
. En daarmee is de zaak van Van Dieten definitief ten einde gekomen. De chef vertelt: 'Ik ben zeven jaar bezig geweest, waarvan de laatste jaren de economische omstandigheden heel zwaar waren.'
Hij heeft er alles aan gedaan een sluiting te voorkomen. 'Voor je gezin, je eigen gevoel, je eer, houd je het toch gewoon continu vol. Het is toch je kindje. Maar als er dan in je privésituatie ernstige dingen bijkomen, dan vraag je je af waar je mee bezig bent. Waarom ben ik nog zo hard aan een dood paard aan het trekken?'

Op de grond blijven liggen of opstaan

De omstandigheden vielen de geplaagde chef en ondernemer zwaar. 'Dan hang je een jaar aan het elastiek bij je crediteuren en de Belastindienst. Dat is wel een uitdaging. En dan wordt het elastiek doorgeknipt. Blijf je dan op de grond liggen of ga je actie ondernemen om er zo schadevrij mogelijk uit te stappen?'
Van Dieten koos voor dat laatste en dus trok hij de stekker eruit. Dat lijkt misschien niet makkelijk, maar is voor hem juist een opluchting: 'Als je zo lang alles op alles aan het zetten bent, is het ook een kwestie van berusting en goed ondernemerschap om ermee te stoppen. Het was gewoon niet verstandig om langer door te gaan.'

Toekomst onduidelijk maar wel veel plannen

Toch blijft de drive om door te gaan er wel degelijk. Ook op dit moment, zegt hij. 'Ik ben niet alleen chef, maar ook ondernemer. Ik kan een hele dag bezig zijn met minder leuke dingen voor de zaak. Maar als ik 's avonds voor gasten in een pannetje mag roeren... Dát is mijn passie. Dat is waar je jezelf even ontstijgt.'
Wat de toekomst voor de chef gaat brengen, is nog niet duidelijk. 'Geen idee. Er komt echt van alles op mij af. Ik ben ook geen onbekende in deze regio. Ik werk al twaalf jaar als ondernemer.' Maar toehappen doet hij nog niet. 'Ik heb steeds allerlei projecten achter elkaar gedaan. Het is nu wel even een bevrijding. Mijn hoofd resetten en kijken wat ik nog wil voor de toekomst.'

Koken voor zijn eigen kinderen

Die projecten zijn inderdaad talrijk. Van Dieten begon ooit als chef bij de vermaarde Henk Savelberg, in Voorburg. Daarna stapte hij over naar het prestigieuze sterrenproject Le Cirque op Scheveningen van topchef Robert Kranenborg. Vervolgens lonkte het ondernemerschap en begon hij zijn eigen zaak Dining aan de Frederikstraat. In 2010 begon hij de zaak in Leidschendam. Die sloot op 18 juni de deuren.
Toch blijft koken zijn passie. 'Dat zou ik het liefste willen, daar heb ik juist nu lol in. Of ik thuis extra ingewikkeld kook nu mijn restaurant dicht is? Nee, ik kook lekker voor mijn kinderen. Zij mogen beslissen wat ze eten. Lekker niet te gecompliceerd allemaal. Dat heb ik de afgelopen zeven jaar nauwelijks kunnen doen. Er gaan wel deuren open die nooit open zijn geweest, hoor.'

Personeel onder de pannen

Voor zijn personeel lijkt de schade ook mee te vallen. 'Er werkten bij ons vijf mensen. Kijk, ik wist natuurlijk al lang hoe moeilijk het was. Maar voor het personeel kwam het als een donderslag bij heldere hemel. Maar het laatste half jaar kwamen er gewoon te weinig gasten. Gelukkig heb er al drie een andere baan gevonden, de andere twee zijn druk zoekende.'
Zelf een baan zoeken is niets voor Van Dieten. 'Nee, ik wil niet terug in loondienst. Gewoon mijn eigen zaak. Wat ik over tien jaar doe? Lastig. Het kan alle kanten op.' Zo denkt hij erover om met productontwikkeling aan de slag te gaan. 'Of misschien een klein zaakje met maar 25 stoelen waar ik maar vier of vijf dagen ga koken.'

Geen kortingsacties

Wie hoopt in dat eventuele nieuwe restaurantje dankzij een kortingsactie goedkoop te kunnen eten, komt bedrogen uit. 'Ik wil niet meer koken voor mensen die komen voor een aanbieding voor half geld. Dat heeft de markt gesloopt.' Toch is een kleine zaak niet de enige optie, de chef blijft toch ook groot denken. 'Ja, misschien juist wel iets groots. Maar dan wel met een partner, zodat ik niet per se met management bezig moet zijn.'
Voor iemand wiens restaurant morgen wordt geveild, klinkt Van Dieten best positief. 'Ja hoor, het komt wel weer goed met mij. Daar geloof ik zeker in. Ik heb twee handen en als ik vandaag kan koken, heb ik gisteren werk.' Met die veiling van zijn inboedel heeft hij ook geen moeite. 'Nee hoor, het is klaar. Het boek is gewoon dicht. Mijn vrienden van de Belastingdienst zijn zo lang en onvoorspelbaar bezig geweest met trekken en wurgen. Ik heb nu zoiets van: Ik geloof het wel.'  

LEES OOK: