Instellingen

Dronken in Westlandse feestweek? Dat is dan 90 euro

Jongeren met drank
Jongeren met drank
WESTLAND - Zeg je Westlandse feestweek, dan zeg je alcohol. Vorig jaar schrok de politie zich rot over de mate waarin gezopen werd. 'Sommigen plasten zelfs in hun broek', zei politiewoordvoer der Cor Spruijt toen. En daarom neemt de politie voor dit jaar extra maatregelen.
Want, word je dit jaar betrapt met een pilsje of wat te veel op, dan krijg je van de politie een keuze. Of 90 euro betalen, of naar Bureau Halt. Bij Halt krijg je dan een leer- of werkstraf. Onder één consequentie kom je niet uit: er wordt in ieder geval contact opgenomen met je ouders.
Vorig jaar werden meerdere kinderen tussen de 13 en de 16 straalbezopen op straat aangetroffen. Om dat nu te voorkomen werken ze in 's-Gravenzande deze week met polsbandjes. Ben je boven de 18, dan kun je drank halen. Anders niet.

Ouders geven kinderen gewoon alcohol

De vraag is of deze aanpak werkt. Eén meisje dat door mediapartner WOS werd geïnterviewd, zegt de alcohol ook wel van haar ouders te kunnen krijgen. Een ander zegt dat het eenvoudig is om een ouder iemand alcohol te laten halen.
De politie is niet blij met die reacties. 'Ik weet niet of het veel gebeurt, maar als kinderen de alcohol gewoon van hun ouders krijgen, zullen de inspanningen van onder andere gemeenten en politie weinig opleveren', zegt Cor Spruijt. 'Wij willen het onderwerp vooral bespreekbaar maken en dit soort reacties zijn erg teleurstellend. Als ouders ons niet steunen, dan wordt het een lastig verhaal.'