Instellingen

Zaak tegen man die benzinestation langs A12 binnenreed uitgesteld

Van het tankstation bleef niets over
Van het tankstation bleef niets over © Josh Walet
GOUDA - De rechtszaak tegen de 34-jarige man uit Almere die in september vorig jaar benzinestation De Andel bij Gouda inreed, is donderdag aangehouden. Een onderzoeksrapport naar de psychische gesteldheid van de man is pas vorige week binnengekomen.
In het rapport van het Pieter Baan Centrum staat dat Daniel C. mogelijk een persoonlijkheidsstoornis heeft. Daarom adviseren deskundigen tbs met voorwaarden. De reclassering moet die voorwaarden opstellen en dat gebeurt doorgaans aan de hand van een gesprek met de verdachte.
Ook het Openbaar Ministerie wil dat er zo'n gesprek komt, voordat de zaak inhoudelijk wordt behandeld. De officier van justitie vroeg daarom om aanhouding.

Beetje laat

De advocaat van C. maakte bezwaar. 'Mijn cliënt zit al maanden vast. Hij heeft lang naar deze dag toegeleefd', zei advocaat Eric van Kregten. Daarnaast weigert C. met de reclassering te praten, dus volgens van Kregten levert zo'n gesprek niets op.
Toch besloot de rechter de zaak voorlopig niet te behandelen. 'We moeten hier zorgvuldig naar kijken, dat is ook in het belang van de verdachte'. De reactie van C. in de rechtszaal was kort: 'U heeft 11 maanden de tijd gehad. U bent een beetje laat.'

Opzet

Daniel C. wordt verdacht van brandstichting, vernieling en doodslag. Hij reed dronken het tankstation langs de A12 binnen en raakte lichtgewond. Volgens het OM was het opzet en wilde C. zelfmoord plegen. Zijn advocaat spreekt dat tegen.