De Mos onder vuur vanwege partijfinanciering: 'U kunt mijn rug op'

Richard de Mos
Richard de Mos © archief
DEN HAAG - De Groep de Mos is donderdag tijdens de gemeenteraadsvergadering onder vuur komen te liggen vanwege de partijfinanciering. Tijden de algemene beschouwingen pleitte fractieleider Richard de Mos ervoor om zalencentrum Opera een nachtvergunning te geven zodat daar dance-evenementen kunnen worden georganiseerd. Zo moet de Haagse dancescene een impuls krijgen. Maar dat zalencentrum is een van de sponsors van de partij. Leden van de Groep de Mos kunnen daar een korting krijgen.
Raadslid Bart van Kent (SP) viel hem daarop hard aan. Hij sprak over clièntelisme'. Van Kent kreeg bijval van PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster. Die vroeg De Mos om totale helderheid te bieden over de partijfinanciering. 'Wees compleet transparant. Geef inzicht in bedragen die sponsors u geven. Laat zien of u integer en transparant kunt handelen.' Fractieleider Peter Bos van de Haagse Stadspartij sloot zich daarbij aan.
Eerder op de dag waren er ook al vragen geweest aan de Groep de Mos over de onafhankelijkheid. Toen kwam raadslid Arjen Dubbelaar op voor het behoud van groen bij Madurodam. CDA'er Michel Rogier verweet hem toen dat de Groep de Mos stil bleef toen bij de Uithof tientallen bomen illegaal werden gekapt. De baas van de Uithof is ook één van de sympathisanten van de partij.

'U kunt mijn rug op'

Fractievoorzitter Richard de Mos verweet zijn collega's een 'politieke show' te vertonen. 'Ik ben hier totaal niet van onder de indruk.' De oprichter van de partij zegt er totaal geen geheim van te maken dat bedrijven zijn groep steunen. De namen staan ook op de website.
Maar dat is nodig, vindt hij, omdat hij als lokale partij geen financiering van het Rijk krijgt. 'Ik ben hier heel creatief en transparant in. Het zal mij worst zijn wat u daarvan vindt. Het is aan de kiezer om dat te beoordelen. U kunt mijn rug op.'

Terechtwijzing van Krikke

Tegen Balster viel De Mos extra vinnig uit. 'Ik weet ook dingen over uw partij. Dat komt later nog wel eens.' Daarvoor werd hij terechtgewezen door burgemeester Pauline Krikke.
Van Kent van de SP riep haar op onderzoek te doen naar de financiën van de Groep de Mos. Maar Krikke wil dat eerst bespreken in het presidium - het dagelijks bestuur - van de raad.