Instellingen

Ook cel geëist tegen jongste verdachten berovingen homoseksuelen

© ANP
NAALDWIJK - Ook de laatste én jongste twee verdachten van de zeskoppige jeugdbende die deze week terecht staat voor het beroven van homoseksuele mannen in het Westland eind vorig jaar, hebben donderdag celstraffen horen eisen. Het OM vraagt de rechtbank om de twee 16-jarige jongens uit Honselersdijk en Spijkenisse ieder 10 maanden jeugddetentie op te leggen. Van die geeiste straffen zouden respectievelijk 229 dagen en 201 dagen voorwaardelijk moeten zijn. De strafzaak dient achter gesloten deuren omdat de meeste verdachten minderjarig zijn.
Een van de jongens was zelfs nog maar vijftien toen de bende toesloeg in november vorig jaar. Drie slachtoffers werden in die maand naar Naaldwijk gelokt nadat de bende contact met hen had gezocht via homo-datingsites als Bull Chat.
De slachtoffers werden vervolgens opgewacht en door gemaskerde daders bedreigd met een al dan niet echt pistool. Hier en daar viel een klap, werden geld en spullen afgenomen, en ook reden de daders weg met een auto van een de slachtoffers. Het OM gaat er vanuit dat de bende 'op grotere schaal' toesloeg dan de drie gevallen die ten laste zijn gelegd.

Begin december opgerold

Een forse politiemacht van zeventig man rolde de bende op begin december. Een verdachte werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Vier andere verdachten (17, 17, 18, en 19) hoorden eerder deze week al straffen eisen van 14 maanden jeugddetentie (waarvan 6 maanden voorwaardelijk), tot 2,5 jaar celstraf.
Het Openbaar Ministerie noemt de praktijken van de daders 'ontluisterend'. Tegen de minderjarige verdachten werden ook nog allerlei behandel- en begeleidingstrajecten geëist. De rechtbank zal naar verwachting binnen enkele weken uitspraak doen in de zaken tegen alle verdachten.