Noordwijk en Noordwijkerhout zetten fusie door

Wordt het liefde of een slecht huwelijk tussen Noordwijk en Noordwijkerhout? © Greet Conradi (Bewerking: Omroep West
NOORDWIJK - Noordwijk en Noordwijkerhout gaan fuseren. Tijdens een extra raadsvergadering namen beide gemeenteraden hierover een definitief besluit. In 2019 vormen de twee dorpen één nieuwe gemeente.
Aan het begin van de raadsvergadering moest de raad van Noordwijk eerst een besluit nemen over een referendum rondom de fusie. De lokale partij Lijst Salman had gevraagd om de voorgenomen fusie voor te leggen aan de inwoners van Noordwijk. Maar dat verzoek haalde het niet in de raad.
De naam van de nieuwe fusiegemeente wordt Noordwijk. De raden volgen daarmee een advies van delegaties van beide gemeenteraden, dat daarvoor pleit: 'Noordwijk is zowel op toeristisch gebied als door de associatie met het Europese ruimtevaartcentrum ESTEC een sterk merk, waar veel in is geïnvesteerd', aldus het advies aan de gemeenteraden. 'De nieuwe gemeente Noordwijk is vol kansen en vormt een prachtig uitgangspunt om de toekomst met vertrouwen tegemoet te gaan.'

Burgemeesters baan kwijt

Nu de beide gemeentes hebben besloten samen te gaan wordt dat zogeheten herindelingsadvies via de provincie doorgestuurd naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Wanneer het kabinet dit advies volgt moet de fusiegemeente Noordwijk op zoek naar een nieuwe burgemeester. De huidige burgemeesters Jan Rijpstra van Noordwijk en Gerrit Goedhart van Noordwijkerhout zijn dan officieel hun baan kwijt.