Leiden stemt in met bouw Humanities Campus, ondanks verzet

DEN HAAG - Achtenvijftig sociale huurwoningen moeten plaats gaan maken voor de Humanities Campus van de Universiteit Leiden. Een meerderheid van de Leidse raad heeft ingestemd met de bouw van de nieuwe faculteit geesteswetenschappen aan de Witte Singel. Het aangrenzende Doelencomplex van woningcorporatie De Sleutels moet hiervoor worden gesloopt.
De bewoners van het Doelencomplex hebben zich de afgelopen jaren stevig verzet tegen het plan van de Universiteit. Ze willen niet weg uit de Doelensteeg en overleg over mogelijke alternatieven, zoals verhuizen naar een vergelijkbare woning, is keer op keer stukgelopen.

Woningcorporatie De Sleutels is de afgelopen maanden achter de bewoners gaan staan. 'Het is niet zo dat wij maar met de pootjes in de lucht gaan liggen als het gemeentebestuur en de universiteit iets willen´, zei directeur Gerda van den Berg twee weken geleden.

Vervelende situatie

Toch weegt voor de gemeenteraad het belang van de universiteit voor de stad zwaarder dan de belangen van de bewoners en De Sleutels. ‘Het CDA realiseert zich dat het een vervelende situatie is voor de mensen die daar wonen’, aldus CDA-raadslid Moniek van Sandick. ‘Maar er wordt een grote investering gedaan voor de stad door een grote speler in de stad.’ De SP kan zich hier niet in vinden. ‘Bewoners mogen nooit de dupe worden van de ambities van de universiteit’, meent SP-raadslid Han Dirks.

De bewonerscommissie legt zich niet neer bij het besluit en gaat bezwaar maken. ‘Wij gaan net zolang door tot het recht zegeviert’, aldus voorzitter Giny Schoemaker. De bewoners zeggen dat het om meer gaat dan alleen de sloop van het Doelencomplex. ‘Als de universiteit zo makkelijk haar zin krijgt dan geldt dat niet alleen voor ons, maar voor alle bewoners van de stad.’ Volgens Schoemaker ontstaat er zo een situatie waarbij de universiteit overal waar ze maar wil, kan gaan bouwen.

Clash met de stad

Volgens de Universiteit Leiden zal het niet zo’n vaart lopen. ‘Ik zou nu niet weten waar we zouden kunnen uitbreiden waar we bewoners in de weg zitten of bewoners ons,’ vertelt rector magnificus Carel Stolker: ‘Daar hoeft de stad zich op dit moment geen zorgen over te maken.’ Stolker is tevreden met het besluit van de Leidse raad, maar zegt daarbij wel: ‘Ik sta hier niet met een enorme feitelijkheid. Het was toch een clash met de stad die je niet wilt.’

Stolker denkt dat het zeker nog vijf jaar gaat duren voordat het Doelencomplex gesloopt gaat worden. De nieuwe campus krijgt ook een woonfunctie, maar of de huidige bewoners van het gebied terug kunnen keren is niet zeker. Hierover moeten de universiteit, de woningcorporatie en de bewoners nog in gesprek gaan.

LEES OOK: Leidse hoogleraar weg vanwege verziekte sfeer
Deel dit artikel: