Intimidatie, geweld en seks; misstanden in woonzorgcentrum Op de Laan

DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet onderzoek naar misstanden in HWW woonzorgcentrum 'Op de Laan' in Den Haag. Het betreft onder meer klachten over intimidatie van personeel en bewoners door andere bewoners, verwaarlozing van bewoners door personeel, en betaalde seksuele handelingen tussen bewoners onderling. Ook HWW zelf heeft een extern en onafhankelijk onderzoek ingesteld, al zegt de directie zich in het geheel niet in de klachten te herkennen.
Het voormalig Meavita-verzorgingshuis aan de sjieke, langste laan van Nederland, de Laan van Meerdervoort, heeft een nogal diverse groep bewoners. Het huis wordt gedeeld door een groep HWW-cliënten, onder wie zwaar demente mensen op een gesloten afdeling, en een groep 'vrije' huurders, die een kamer hebben gehuurd in het complex. Ook zij gebruiken de gezamenlijke ruimtes tussen de HWW-cliënten in. Onder hen zou een aantal (ex-)gedetineerden de dienst uitmaken.
Een derde groep bewoners is cliënt van de crisisopvang van Limor, die een verdieping huurt. Zij worden door onze bronnen omschreven als (ex-)verslaafden en daklozen. Volgens HWW is Limor 'een afgescheiden afdeling, met eigen ruimtes, waarbij alleen de hoofdingang gedeeld wordt'.

'Pistoolgebaar'

Omroep West sprak met een aantal betrokkenen die anoniem wensen te blijven. Volgens hen maakt met name de groep vrije bewoners zich schuldig aan intimidaties en geweld jegens de andere bewoners. Een aantal van de HWW-cliënten durft zich niet meer in de gezamenlijke ruimte te vertonen en trekt zich terug. Zij worden niet gedoucht of gelucht. 'Sommige bewoners stinken en zijn ernstig verwaarloosd', zegt een onthutste oud-medewerker.
De groep vrije bewoners heerst over de anderen. Hun belangrijkste domein is het rookhok. HWW-personeel dat wil ingrijpen wordt ook geïntimideerd en bedreigd. 'Ik kreeg van één van die zware jongens een handgebaar als pistool op mijn hoofd', zegt een oud-medewerkster, die zich daardoor lang slecht heeft gevoeld en inmiddels een andere baan heeft gezocht.

Seksuele handelingen

Er wordt in het rookhok hoog opgegeven over seksuele handelingen die Limor-cliënten tegen betaling hebben verricht. 'Maar dat heb ik niet zelf waargenomen', zegt de anonieme bron erbij. HWW zegt daar ook niets van te weten: 'Er heeft ons geen enkel signaal bereikt zoals u weergeeft rond Limor.' Ook zouden er volgens HWW 'geen gedetineerden en daklozen op de afdeling aanwezig' zijn.
Ten minste één van de HWW- cliënten is mishandeld. Omdat de politie geen duidelijkheid kon krijgen over de schuldigen is hier niets mee gedaan, zegt een medewerker van het huis. HWW: 'Van een situatie van mishandeling - zo heeft de politie geconcludeerd - is geen sprake.'

Extern onderzoek

In een reactie neemt voorzitter Bert Deitmers van de raad van bestuur van HWW volledig afstand van onze bevindingen. 'Het beeld dat u schetst, herken ik in het geheel niet op basis van mijn bronnen. Er is slechts bij mij één signaal binnengekomen. Met deze persoon is afgesproken het onderzoek eerst af te wachten.' Volgens betrokkenen is de leiding al langere tijd op de hoogte maar greep steeds maar niet in. 'Als het je niet bevalt, ga je toch weg?', zou een leidinggevende hebben gezegd. 'Zo is de cultuur hier nu eenmaal.'
Deitmers laat weten dat hij een extern bureau opdracht heeft gegeven de klacht te onderzoeken. Dat onderzoek wordt gedaan door Bezemer Kuiper & Schubad uit Rotterdam, volgens zijn website 'marktleider in de aanpak van ongewenste omgangsvormen in de zorg'. Volgens Deitmers is het bureau sinds anderhalve week aan het werk. Op dit moment wordt met betrokkenen gesprekken gevoerd.

'Bezem erdoor!'

Ook de Inspectie voor de gezondheidszorg IGZ kreeg klachten van medewerkers en familie van bewoners. De IGZ laat desgevraagd weten 'in april klachten te hebben ontvangen en in behandeling te hebben genomen'. Het is niet bekend hoe lang de onderzoeken gaan duren.
Volgens Deitmers zou in elk geval Limor in september gaan verhuizen naar een eigen nieuwbouwpand. Maar volgens een oud-medewerker van HWW is er maar één oplossing die hout snijdt: 'Alle bewoners en personeel eruit en het huis opnieuw opbouwen. De bezem erdoor!'