Opening Aziatische bibliotheek krijgt koninklijk tintje

© Universiteit Leiden
DEN HAAG - De Universiteit Leiden opent op 14 september een Aziatische bibliotheek met alle belangrijke collecties van het continent die de universiteit in bezit heeft. De opening is in de Pieterskerk en zal door Koningin Máxima worden uitgevoerd.
Máxima komt zelf natuurlijk uit Argentinië, maar is ook beschermvrouwe van het Koninklijk Instituut voor Taal- Land, -en Volkenkunde, en daarmee de uitgelezen persoon om de bibliotheek te openen. 'Het was een heel traject om hare Majesteit hiervoor te strikken, maar de universiteit en de koninklijke familie onderhouden een warme band. Dat heeft zeker meegeholpen', vertelt Erik Weber van de Universiteitsbibliotheek.
De Aziatische bibliotheek wordt onderdeel van de Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel. Boven op het dak is een grote ruimte gebouwd met onder meer een Aziatische tuin en bioscoop. 'De bibliotheek is sinds kort in gebruik en is door de studenten zeer positief ontvangen. Het is echt een bruisende bieb', vertelt Weber.
Aziatische bibliotheek boven op de universiteitsbibliotheek
Aziatische bibliotheek boven op de universiteitsbibliotheek © Universiteit Leiden

30 kilometer lang

De universiteit heeft naar eigen zeggen zo'n 30 kilometer aan boeken, prenten, foto's, handschriften, films en kaarten verzameld. Weber: 'We hebben een van de grootste collecties wereldwijd. We hebben bijvoorbeeld meer literatuur over Indonesië dan in het land zelf te vinden is. Het is daarom een schatkamer voor onderzoekers en studenten.'
De officiële opening in de Pieterskerk biedt ruimte voor 1500 studenten, en die kunnen zich vanaf vandaag aanmelden via de website. De hele dag staat in teken van Azië. Er zijn onder meer lezingen bij te wonen over de cultuur en er worden muziekvoorstellingen gehouden.  
© Universiteit Leiden

Hortus Botanicus
Het is niet de eerste keer dat de Máxima een opening voor de Leidse Universiteit verricht. In 2013 opende ze de tropische kassen van de universiteitstuin, de Hortus Botanicus.