Den Haag duurste gemeente voor hondenbezitters: 'De vervuiler moet betalen'

DEN HAAG - De gemeente Den Haag is in onze regio de duurste gemeente om een hond te bezitten. In de stad betaal je 114,24 euro per jaar voor een hond. Heb je twee honden? Dan betaal 293,16 euro. Noordwijkerhout volgt op de tweede plaats met 108 euro. Noordwijk maakt de top 3 compleet met 106,68 euro per jaar.
Via onze rubriek Rake Vragen kreeg Omroep West de vraag van de Haagse Sem Aktépé: waarom betalen we hondenbelasting? En waar wordt het geld aan uitgegeven? Peter Heerwaarden van de gemeente geeft antwoord: '70 procent van de gemeenten heeft hondenbelasting. Dat is meestal in de grote steden, omdat wij vinden dat de vervuiler moet betalen', zegt hij.
De hondenbelasting levert de gemeente Den Haag ruim 2 miljoen euro op. 'Dat gaat net als andere belastingen naar de algemene middelen, de grote pot. En dan gaat de gemeenteraad kijken waar zij dat aan uitgeven', aldus Heerwaarden.

Geen hondenbelasting

In tegenstelling tot Den Haag hoef je in sommige gemeenten geen hondenbelasting te betalen. In Leiden, Delft, Zoeterwoude, Teylingen, Westland, Midden-Delfland, Nieuwkoop en Hillegom bijvoorbeeld.
Kan in Den Haag ook de hondenbelasting afgeschaft worden? Heerwaarden: 'Als de gemeenteraad zegt: dat schaffen we af, dan gebeurt dat. Maar dan moet er alleen dekking gezocht worden voor de 2 miljoen euro die je dan kwijt bent.'