Instellingen

ADO uit de problemen door nieuw Chinees geld: vijf dingen die je moet weten

Wang komt aan bij ADO Den Haag
Wang komt aan bij ADO Den Haag
DEN HAAG - Door de storting van 3,9 miljoen euro van grootaandeelhouder United Vansen is ADO Den Haag voorlopig uit de financiële problemen. Lees hier vijf dingen die je moet weten over het geld dat vrijdag is overgemaakt.
1. Hoe komt ADO Den Haag aan het geld?

Het
door grootaandeelhouder United Vansen en betreft een lening. Afgelopen dinsdag en woensdag voerden ADO-directeur Mattijs Manders en Ben Knuppe afrondende gespreken over de financiële injectie. ADO Den Haag heeft vrijdagochtend bevestigt dat het geld is gestort.

2. Wat is het voor een lening?

Het is een achtergestelde lening. Dat is een lening waarbij ADO geld ontvangt, maar nog niet gelijk rente en aflossing hoeft te betalen.  Volgens Manders is deze financiering toegestaan. 'Deze voldoet aan alle eisen een voorwaarden van de KNVB. Dit is getoetst door onze accountant en door de KNVB zelf', aldus de directeur. De KNVB heeft nog geen goedkeuring verleend aan de begroting die ADO voor 15 juni moest indienen. De verwachting is dat de voetbalbond aankomende week naar buiten treedt richting de club.

3. Moet ADO Den Haag dit geld dan ook terug betalen?

Voorlopig nog niet. Manders zegt daarover: 'Bij een lening heb je terugbetaalverplichting en renteverplichting. Dit hebben wij ook, maar dat staat on-hold. Als ADO Den Haag in de toekomst winst maakt, een positieve cashflow en eigen vermogen heeft, dan zou United Vansen kunnen vragen om aflossing en rente, maar dan kan ADO Den Haag dat ook betalen.'

4. Wat doet ADO Den Haag met het geld?

'Met de financiering uit China dekken wij het liquiditeitstekort af en daarnaast is er een budget beschikbaar gesteld om spelers te halen. Of wij dit budget gaan gebruiken is nog maar de vraag. Bij voorkeur niet, maar het is opgenomen in het geval ADO op geen enkele manier spelers kan halen. Dan wil onze grootaandeelhouder ADO daarin ondersteunen en geld beschikbaar stellen', aldus de directeur van ADO Den Haag.
'Wellicht doet ADO Den Haag nog één of twee transfers (Havenaar is daar een voorbeeld van, red.) en hebben wij dat geld niet nodig. Daarnaast wil de gemeente dat wij de onderhoudskosten van het stadion in één jaar in de exploitatie opnemen. Bij voorkeur het komende boekjaar. Dat heeft natuurlijk een enorme impact.'

5. Is ADO Den Haag door het geld uit de problemen?

Voorlopig wel. ADO Den Haag kan dit seizoen redelijk zorgeloos van start gaan. De Haagse club tempert wel de verwachtingen. Manders: 'Verwacht ook geen wonderen of hoge salarissen. Wij hebben nu iets meer lucht en kijken rustig verder. Het beleid wat we de afgelopen periode hebben ingezet zetten we door.'
Kijk hier naar de reactie van Mattijs Manders. Deze gaf hij twee weken geleden nadat de gemeente had besloten haar handen van ADO af te trekken.
Reactie ADO-directeur Mattijs Manders op het besluit van de gemeente om aandeel terug te geven