Instellingen

Meerdere kunstgrasvelden kleuren bruin door noodweer: 'We kunnen Federer en Nadal wel uitnodigen'

DEN HAAG - Niet alleen bij de Haagse voetbalclub DUNO is het kunstgrasveld vrijdag bruin. Ook bij de Haagse clubs H.V.V. Laakkwartier, sportvereniging Quick Steps en sv Die Haghe heeft het noodweer ertoe geleid dat de kunstgrasvelden er niet bij liggen zoals zou moeten.
De kleine korreltjes kurk, die normaal gesproken tussen de grassprieten liggen, zijn door de heftige regen naar boven gekomen. Bij DUNO stonden ze vrijdagochtend vreemd te kijken toen
.


Bij H.V.V. Laakkwartier reageren ze minder verrast. Het kunstgrasveld ligt er nu een jaar en het is al eerder voorgekomen dat de kurkkorrels omhoog kwamen. 'Als het zo hard regent, kan het water niet weg', legt Wilma de Ruiter van Laakkwartier uit. 'Als het slootwater zakt, loopt het water vanzelf weer weg. De gemeente komt dan om de kurkdeeltjes weer te verspreiden.'


Rubberkorrels
Bij de club lag eerst een veld met rubberkorrels. 'Toen hadden we dit niet. De rubberkorrels zijn zwaarder, kurk gaat drijven', zegt De Ruiter. Ook bij Quick Steps kunnen ze zich niet herinneren dat dit voorkwam toen er nog rubberen korrels lagen.
Het veld bij Quick Steps ziet er, net als bij de andere clubs, 'aardig oranje' uit, zegt voorzitter Robbert Dingshoff. 'Het is een rare bezienswaardigheid. In onze groepsapp wilden ze Nadal en Federer al uitnodigen.'

Niet goed gehecht

Volgens de gemeente komen de kurkdeeltjes bovendrijven doordat ze bij een nieuw veld nog niet goed gehecht zijn aan het gras. Daardoor gaan ze bij extreme regenval drijven. Als het water is weggezakt, verspreid de gemeente de deeltjes over het veld.
De voorzitter van sv Die Haghe, Ton van der Starre, gelooft niet dat het probleem alleen bij nieuwe velden voorkomt. 'Wij hebben het veld een jaar lang heel intensief gebruikt. Het komt doordat kurk heel licht is, het drijft gewoon naar boven. Dat is niet tegen te houden, het kan zo weer gebeuren.' De leverancier van de velden, Greenfields, kon nog niet reageren.

Onrust
Sportvelden die zijn bestrooid met rubberkorrels leidden de afgelopen maanden tot veel onrust in Nederland. In een uitzending van het televisieprogramma Zembla legden deskundigen een verband tussen rubbergranulaat, dat op kunstgrasvelden ligt, en kanker. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) oordeelde later dat sporten op velden die ermee zijn bestrooid toch niet gevaarlijk is, omdat de stoffen die in de korrels zitten slechts in zeer lage hoeveelheden vrijkomen.