Medewerkers Zwembad Zuiderpark niet vervolgd voor schrijven brandbrief

Het zwembad Zuiderpark
Het zwembad Zuiderpark © Omroep West
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie gaat medewerkers van het Zuiderparkbad in Den Haag niet vervolgen voor de brief die zij schreven over misstanden in het zwembad. Onder meer de partij Islam Democraten in de Haagse gemeenteraad deed aangifte van discriminatie en belediging.
In de brief
hoe vooral Turkse en Marokkaanse jongeren het zwembad terroriseren. Personeelsleden zouden worden bedreigd en meisjes en vrouwen worden aangerand.
De partij Islam Democraten vond de brief discriminerend en beledigend. 'De vermeende medewerkers van de gemeente Den Haag spreken over "moslimtuig" en bestempelen allochtone bezoekers die het zwembad bezoeken met een in hun ogen "dure auto" als criminelen', schreef de partij in april.

Geen strafbare feiten

De zwembadmedewerkers worden niet vervolgd voor de brief. Volgens het OM is er geen sprake van strafbare feiten. 'Het OM begrijpt dat dergelijke uitlatingen kwetsend kunnen zijn, maar strafbaar zijn ze niet', aldus het OM.
'De briefschrijvers richten zich niet op het ras of geloof van een hele bevolkingsgroep, maar uiten kritiek op het gedrag dat bepaalde bezoekers van het zwembad zouden vertonen.' Vervolging is daarom niet mogelijk.

Misstanden

De misstanden in het Zuiderparkbad kwamen in het nieuws nadat de brief van de (oud-)medewerkers naar de media werd gestuurd. Tussen 2015 en eind april 2017 kreeg de politie 48 meldingen van incidenten in het zwembad. Vervolging blijkt lastig: in slechts twee zaken kwam het tot een veroordeling.
Inmiddels zijn er maatregelen getroffen. Cameratoezicht wordt extra ingezet en mensen moeten bij binnenkomst hun identiteitskaart laten zien. Ook gaat de gemeente Den Haag een pasjessysteem invoeren in alle gemeentelijke zwembaden. Iemand die zich misdraagt, krijgt dan een zwembadverbod.

LEES OOK: