Den Haag wil af van aandelen Eneco

Eneco is bezig het gaslek te dichten.
Eneco is bezig het gaslek te dichten. © ANP).
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat haar belang in energiebedrijf Eneco verkopen. Dat schrijft het gemeentebestuur vrijdag in een brief aan de gemeenteraad, waarin gevraagd wordt in te stemmen met het besluit.
Den Haag is met een belang van 16,55 procent de één na grootste aandeelhouder in Eneco. Rotterdam, met meer dan 30 procent de grootste aandeelhouder, besloot eerder al zijn aandelen in de verkoop te doen.
Eneco is in handen van in totaal 53 Nederlandse gemeenten. Ook in andere gemeenten wordt nagedacht over de toekomst van hun deelneming in het energiebedrijf. Begin dit jaar is door de aandeelhouders van Eneco al besloten om in verband met een eventueel verkoopproces enkele adviseurs aan te stellen. Een van die adviseurs zal een nadere beoordeling moeten maken van de waarde van het bedrijf.

Splitsing bedrijf

De gemeenten kijken naar hun aandeelhouderschap vanwege de splitsing van Eneco in een netwerk- en een leverbedrijf, die in januari werd afgerond. Daarbij speelde volgens Den Haag vooral de vraag of het aandeelhouderschap de publieke belangen nog dient en of de gesplitste onderdelen van Eneco er iets mee opschieten.
Den Haag beantwoordt die vragen grofweg met nee. Ook met het oog op de energietransitie van oude energiebronnen naar duurzamere alternatieven is het volgens het gemeentebestuur niet strikt noodzakelijk aandeelhouder te blijven. Verder maakt het voor de prijs niet veel uit wanneer de gemeenten hun aandelen aanbieden. Eneco is niet aan de beurs genoteerd, waardoor het lastig is in te schatten wat de eventuele verkoopopbrengst kan zijn.

Eind oktober besluit

De gemeenteraad moet zich nu voor eind oktober over het besluit buigen. De andere gemeenten, die behalve Rotterdam elk een relatief klein belang hebben, moeten deze zomer een besluit nemen.
Als een meerderheid van de aandeelhouders vervolgens vóór een verkoop is dan wordt Eneco na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar definitief in de etalage gezet.