Brand in hooibalen van Hoeve Biesland zorgt voor veel rook en stank

Brandende strobalen Hoeve Biesland
Brandende strobalen Hoeve Biesland © Marofer
DELFGAUW - Bij Hoeve Biesland aan de Bieslandseweg in Delfgauw woedt zaterdagavond een flinke brand in een stapel hooibalen. De rookwolken zijn in de wijde omgeving te zien en te ruiken. Een brandweerwoordvoerder liet rond 22.30 uur weten, te verwachten dat de brandweer nog een aantal uur bezig is met het blussen van de brand.
De brand is in een enorme berg hooi, Bij het blussen is niet bij de kern van het vuur te komen.' De brandweer laat het hooi nu door kranen uit elkaar trekken. Daardoor kan er weer meer rook ontstaan en daarmee gepaard, stankoverlast. Het is een ingewikkelde brand', legt de brandweerwoordvoerder uit. Tekst loopt door na Tweet.

Het vuur werd rond 19.45 uur ontdekt. De brandweer had in eerste instantie problemen met het bestrijden van het vuur, doordat er te weinig water was. In de slootjes in de omgeving zit te weinig water.

Brandende Hooibalen
Brandende Hooibalen © Marofer

De brandweer heeft een zware pomp ingezet die water uit de Delftse Hout pompt en met een zeer lange brandslang - hij kan tot drie kilometer worden uitgerold -  wordt het water naar de brand gepompt. Er is extra inzet van brandweerkorpsen uit de omgeving.
Een meetploeg controleert de rook. 'Er zijn geen chemicaliën of gevaarlijke stoffen in de rook gemeten, maar het is nooit gezond om in de rook te staan', concludeert de woordvoerder pragmatisch. De brandweer adviseert de mensen uit de rook te blijven. Tekst loopt door na Tweet.
De woordvoerder verwacht niet dat het vuur kan overslaan. De naastgelegen stal wordt door een waterscherm afgescheiden van het brandende hooi. De dieren uit de stal zijn al snel in veiligheid gebracht.