Instellingen

Klassenfoto tijdens Offerfeest kost school 500 euro

DEN HAAG - De twee Haagse kinderen die het maken van de klassenfoto op school hadden gemist vanwege het islamitische Offerfeest krijgen een schadevergoeding van 500 euro. Dat heeft de rechter maandag bepaald. De ouders van de kinderen spanden een rechtszaak aan en eisten 10.000 euro schadevergoeding.
De Maria Montessorischool in de Haagse wijk Wateringse Veld liet een schoolfotograaf komen voor het maken van klassenfoto's op de dag van het Offerfeest. De kinderen konden er niet bij zijn vanwege het feest en hadden daar last van op school, volgens de ouders. Zij eisten bij de rechter per kind 5.000 euro schadevergoeding.
De school zei in de rechtbank dat alles in het werk te hebben gesteld om de nadelen van de ongelukkige planning weg te nemen. De afspraak met de schoolfotograaf kon niet meer worden verzet, maar de fotograaf is op een latere datum teruggekomen om de resterende leerlingen op de foto te zetten.

Onderscheid

De rechter vindt dat er wat betreft de individuele foto's een goed alternatief geboden is. Dat gaat niet op voor de klassenfoto's, vindt de rechter. Om die reden oordeelt de rechtbank dat de school indirect onderscheid heeft gemaakt en dat mag niet van de Algemene wet gelijke behandeling.
Om die reden moet de Haagse school de geleden schade vergoeden aan de kinderen. In plaats van de gevraagde 10.000 euro bepaalde de rechter de totale schadevergoeding die de school moet betalen op 500 euro. De ouders zijn heel erg blij met de uitspraak, zegt hun advocate: 'Dit is wat ze hadden gehoopt.'

Gevolgen voor andere scholen

De school zegt zich 'onvoldoende bewust' te zijn geweest dat de schoolfotograaf samenviel met het Offerfeest. 'We hebben excuses gemaakt en alternatieven aangebracht, maar dat bleek onvoldoende.' De school wil de tijd nemen om de uitspraak te bestuderen en wil bekijken welke gevolgen de uitspraak heeft voor andere scholen. Het is nog niet bekend of de school in hoger beroep gaat.