'Knettergekke rechter' en 'voorbeeld voor anderen'; wisselende reacties op schoolfotoboete

DEN HAAG - Een 'knettergekke rechter' die direct 'op non-actief' moet worden gesteld. Of een familie die 'een voorbeeld is voor anderen'. De reacties op de boete die de Maria Montessorischool in Wateringse Veld moet betalen omdat twee kinderen niet voldoende in de gelegenheid werden gesteld om op de klassenfoto te gaan, verschillen enorm.
De kinderen waren op de dag van de klassenfoto afwezig vanwege het islamitische Offerfeest. De kantonrechter bepaalde maandag dat de kinderen
omdat de school onderscheid heeft gemaakt tussen leerlingen en dat mag niet van de Algemene wet gelijke behandeling.
De lokale politiek speelt eigenlijk nauwelijks een rol in de kwestie, benadrukt een woordvoerder van de gemeente Den Haag. Gemeenten hebben wel een relatie met het onderwijs, maar die is duidelijk begrensd. De gemeente gaat daarom niet over bijvoorbeeld het maken van schoolfoto's. Wel houden ambtenaren toezicht op de leerplicht. Verder is het stadhuis verantwoordelijk voor onderwijshuisvesting.

'Rechter op non-actief'

Ondanks de scheiding tussen de inhoud van het onderwijs en de politiek staat het politici wel vrij om een oordeel te hebben over de kwestie, zeker nu de rechter uitspraak heeft gedaan. De PVV in de gemeenteraad en de Tweede Kamer heeft dan ook direct vragen gesteld. Kamerlid Gidi Markuszower wil van de minister van Veiligheid en Justitie weten of de de betrokken rechter 'knettergek is geworden' en of deze 'op non-actief kan worden gezet'. 'Zo neen, waarom niet?' Verder eist hij dat 'dit soort ongein' niet langer moet worden toegestaan.
De PVV is de Haagse gemeenteraad noemt de uitspraak van de rechter 'krankzinnig'. Raadslid Elias van Hees wil dat het stadsbestuur ingrijpt en gaat voorkomen dat 'meer scholen gebukt (zullen) gaan onder islamitisch geweeklaag en gedreig van ouders'. Verder moet de gemeente contact opnemen met de moeder van de kinderen, aldus Van Hees in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Het stadbestuur moet haar verzoeken 'een enkeltje te boeken naar een islamitisch land, in plaats van het verzieken van onze samenleving met dit soort juridische jihad'.

'Moedig'

Een totaal ander geluid komt van lijsttrekker Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid (PvdE). Hij noemt het juist moedig dat de moeder 'haar rug recht' heeft gehouden. Van Doorn wijst erop dat dit past bij de emancipatie van islamieten in ons land.
'De eerste generatie was minder weerbaar. Vaak door een lagere opleiding en minder financiën. Nu is er een nieuwe generatie die zijn rechten opeist. Dat is wel een kentering. Zij kan een voorbeeld zijn voor anderen.' De lijsttrekker van de PvdE kent de moeder en weet dat zij het geld, 500 euro, aan een goed doel gaat geven.

Juridisering van het onderwijs

De Algemene Onderwijsbond (AOb) zegt dat het oordeel van de rechter niet direct gevolgen heeft voor het personeel. Toch plaatst voorzitter Liesbeth Verheggen wel vraagtekens bij de hele gang van zaken. 'Dit is een voorbeeld van juridisering in het onderwijs waarvan wij ons afvragen of het wel die kant op moet.'