Groene Hart Ziekenhuis komt met nieuwe behandeling tegen oorsuizen

© Groene Hart Ziekenhuis
GOUDA - Het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) begint over twee weken met een nieuwe behandeling tegen oorsuizen. Tinnitus - de medische term voor oorsuizen - komt voor in verschillende vormen: piepen, suizen en zoemen.
Soms zijn de klachten zo erg dat mensen niet meer aan werken slapen of een normaal gezinsleven toekomen, aldus het GHZ in een persbericht. Tinnitus komt veel voor: één op de tien Nederlanders heeft er volgens het ziekenhuis mee te maken.
De precieze oorzaak van tinnitus is vaak lastig te achterhalen. Oorsuizen kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan veel lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht.    

Pieptoon verminderen

Vanaf 24 juli kunnen mensen met deze klachten terecht in het GHZ, waar de afdeling Keel-, Neus-, en Oorheelkunde samen met de keten Beter Horen een nieuwe behandeling start die 'tinnitus met een pieptoon kan verminderen'. Het ziekenhuis wijst er wel op dat ook met deze therapie de ruis niet verholpen kan worden.
Tijdens de behandelperiode wordt gebruik gemaakt van een klein apparaat, dat via een soort hoofdtelefoon verschillende tonen naar de hersenen stuurt. 'Zo worden de hersenen gereset, waardoor rust na de behandeling letterlijk kan terugkeren.'

Zorgverzekering

In Nederland zijn nog vier andere tinnitusklinieken die de behandeling kunnen toepassen. De intake en de behandeling worden vooralsnog niet vergoed door de zorgverzekering.