Vrees voor spanningen rond Eritrea Holland Festival in Rijswijk

Verschillende artiesten worden aangekondigd in RIjswijk. (Afbeelding: Facebook)
Verschillende artiesten worden aangekondigd in Rijswijk. (Afbeelding: Facebook)
RIJSWIJK - Critici vrezen dat het Eritrea Holland Festival, dat komend weekend in het Event Plaza in Rijswijk wordt gehouden, door de Eritrese dictatuur misbruikt zal worden voor propaganda en willen in Rijkswijk komen protesteren.
Officieel is het Eritrea Holland Festival een jaarlijks feest ter ere van de Eritrese cultuur, waar onder meer aandacht wordt besteed aan de onafhankelijkheidsstrijd die het land voerde met aartsvijand Ethiopië. Maar in de regel zijn er hoge politieke functionarissen uit de Eritrese hoofdstad Asmara aanwezig. Met name de komst van de rechterhand van dictator Afewerki ligt gevoelig.
Die omstreden tweede man van het regime is Yemane Gebreab. Hij is de oprichter van de enig toegestane politieke partij in Eritrea, die sinds 1993 onafgebroken aan de macht is. Aanhangers van het regime houden deze zomer festivals op verschillende plekken in Europa. Deze maand vonden er al zulke festivals plaats in Italië en in Duitsland.

Grote commotie

In april ontstond er grote commotie in Veldhoven toen daar een Eritrese bijeenkomst was aangekondigd. Tegenstanders van het regime gingen toen op de vuist met deelnemers aan de conferentie, die eveneens door aanhangers van de regering was georganiseerd. Vanwege de rellen besloot burgemeester Jack Mikkers de bijeenkomst te verbieden. Gebreab zou ook daar zijn opwachting maken.
Critici vrezen dat het festival in Rijswijk door de dictatuur misbruikt zal worden voor propaganda en is volgens de NOS van plan om ook in Rijswijk te komen demonstreren.