WK zwemmen: Heemskerk met estafette als tweede naar finale

Femke Heemskerk tijdens de Swim Cup in Den Haag.
Femke Heemskerk tijdens de Swim Cup in Den Haag. © Orange Pictures
ROELOFARENDSVEEN - Femke Heemskerk uit Roelofarendsveen heeft zich zondag met de Nederlandse estafettezwemsters bij de WK in Boedapest als tweede geplaatst voor de finale van de 4x100 meter vrije slag. Het kwartet dat verder bestaat uit Maud van der Meer, Kim Busch en Ranomi Kromowidjojo zette in de eerste serie de tweede tijd neer: 3.34,26. Alleen de Verenigde Staten waren sneller (3.33,35). Zweden eindigde als derde in 3.35,50.
In de tweede serie tikte titelverdediger Australië als eerste aan, maar nog zonder de zusjes Cate en Bronte Campbell was het kwartet wel langzamer dan de VS en Nederland (3.35,18). Hongarije en Italië, met Federica Pellegrini als slotzwemster, misten de finale die voor zondagavond op het programma staat. De Campbell's zullen dan bij Australië wel meedoen.
Oranje pakte twee jaar geleden bij de WK in Kazan zilver achter Australië. Op de Olympische Spelen van Rio 2016 viel het Nederlandse kwartet net naast het podium (vierde). In vergelijking met toen zijn Inge Dekker (gestopt) en Marrit Steenbergen (oververmoeid) er in Boedapest niet bij. Slotzwemster Kromowidjojo bewees zondag met een splittijd van 52,03 dat ze in uitstekende vorm verkeert.

Mannen

De mannenploeg greep naast een finaleplaats. Kyle Stolk, Stan Pijnenburg, Ben Schwietert en kopman Jesse Puts, de wereldkampioen kortebaan op de 50 vrij, zetten met 3.16,09 de tiende tijd neer in de series. Voor een plek in de finale was 3.14,88 of sneller vereist.