Op Lowlands kun je daten met je DNA: 'Het is goed als er meer verschil is'

Archieffoto
Archieffoto
LEIDEN - Na speeddaten, Tinder of een datingsite kun je binnenkort misschien wel op een heel andere manier daten. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoekt op Lowlands of DNA-dating het daten van de toekomst is. Hoe meer de genen verschillen, hoe beter de match.
'We gaan DNA afnemen van stelletjes en singles. We willen kijken of het DNA van koppels meer van elkaar verschilt dan twee random personen', zegt onderzoeker Karin van der Tuin. 'Het is goed voor het nageslacht als er veel verschil is.' Onbewust ga je dus niet af op een familielid, want daarmee heb je veel DNA-overeenkomsten.  


Onbewust kiezen mensen vaak een partner die ze lekker vinden ruiken. 'Daarmee gaan we af op DNA dat anders is.' Omdat de lichaamsgeur tegenwoordig vaak wordt verdoezeld door deodorant of parfum, is het de vraag of je nog steeds een goede match vindt. 'Met het verdoezelen van de geur jagen we mogelijk de ideale partner weg.'

Koppelen

Het DNA van de deelnemers wordt afgenomen op Lowlands en vervolgens bij het LUMC getest. 'De uitslag volgt achteraf.' Ook kijkt het LUMC dan of er singles zijn die goed bij elkaar passen. 'Dat zijn mensen die op een aantal punten in hun DNA het meest verschillend zijn.' Als ze dat willen, brengt het LUMC ze met elkaar in contact.  
© LUMC

Wordt DNA-daten de toekomst? 'Het is niet de heilige graal, maar we willen kijken hoe we het kunnen gebruiken.'
Het LUMC is te vinden in LL Science tijdens Lowlands dat begint op 18 augustus.