Instellingen

Celstraffen voor groep tieners die homoseksuele mannen beroofde

Politie (archieffoto)
Politie (archieffoto)
DEN HAAG - De zes jongens die vorig jaar in Naaldwijk drie homoseksuele mannen hebben beroofd, zijn maandag veroordeeld tot celstraffen. Vijf verdachten waren minderjarig tijdens de berovingen, zij zijn veroordeeld tot jeugddetentie. De straffen liepen uiteen van een half jaar tot 17 maanden.
De enige meerderjarige verdachte, Nivetshun A. (19), kreeg de hoogste straf. 17 maanden cel waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Hij is de enige van de groep die nog terug de cel in moet, de anderen hebben hun straf al uitgezeten in voorarrest. Naast de gevangenisstraffen kregen drie jongens een werkstraf tussen de 120 en de 150 uur. Aan sommigen werd een avondklok opgelegd of een verplichting om onderwijs te volgen.
De jongens (19, 18, twee van 17 en twee van 16 jaar) pleegden de overvallen in november vorig jaar. Ze kwamen met hun slachtoffers in contact via een chatsite voor homo's. De mannen dachten af te spreken met een minderjarige jongen die zijn eerste ervaringen op wilde doen in de herenliefde. Maar in plaats daarvan werden mannen in Naaldwijk opgewacht en, in een kraakpand, met geweld beroofd door de groep.

Specifieke doelgroep

De jongens kozen specifiek voor oudere homoseksuele mannen die interesse hadden in jonge jongens omdat die waarschijnlijk geen aangite zouden doen. 'Oftewel de verdachten zouden er makkelijk mee weg kunnen komen', aldus de rechter.
Eenmaal op de afgesproken plek werden de slachtoffers opgewacht door een van de jongens, terwijl de anderen zich verdekt opstelden. De mannen moesten hun geld afgeven. Als ze dat niet deden werden ze mishandeld. Sommige overvallers droegen een masker, ook werd er gedreigd met een nepwapen. De jongens maakten onder meer geld, een telefoon en een auto buit van de slachtoffers.

Toch naar de politie

De politie kwam de jongens op het spoor, nadat vorig jaar november een slachtoffer toch naar de politie was gestapt. Via gegevens van zijn telefoon werden de jongens achterhaald.
Uiteindelijk werden zij in december opgepakt. Een politiemacht van zo'n zeventig agenten arresteerden de jongens in de vroege ochtend bijna gelijktijdig. Alle verdachten hebben later een bekentenis afgelegd.

Groep kreeg ruzie

Het Openbaar Ministerie had de groep aangemerkt als criminele organisatie. Maar volgens de rechter was er van een echte organisatie geen sprake: 'De verdachten hadden na drie weken namelijk al over van alles ruzie en ze wilden ook eigenlijk niet meer met elkaar verder.'
De zitting in de Haagse rechtbank was maandag drukbezocht. Naast zes advocaten en vier verdachten was er ook veel familie meegekomen. Bij sommige ouders was er opluchting dat hun zoon niet meer de cel in hoefde. Bij familie van de enige meerderjarige verdachte waren er tranen.