Instellingen

Route Johan & Dany - De Krimpenerwaard

Dany Ifrah en Johan Overdevest
Dany Ifrah en Johan Overdevest © Ton Spruit
BERKENWOUDE - In de eerste aflevering stapt de Rotterdamse politieagent Dany Ifrah met Johan op de fiets. Dany is is bij het grote publiek bekend van het televisieprogramma Wegmisbruikers dat wekelijks zo’n miljoen kijkers trekt. Dany en Johan fietsen een prachtige route van zo’n 35 kilometer door de Krimpenerwaard. Hieronder vind je de route die je zelf kunt verkorten of uitbreiden met andere knooppunten. Er zijn verschillende websites waarop je je route kunt uitzetten en vervolgens kunt uitprinten of downloaden op je mobiel.
De route van Dany en Johan begint bij Knooppunt 68 in Loet (buurtschap van Lekkerkerk) en gaat door
.  
Bij knooppunt 25 ga je rechtdoor naar knooppunt 24. Hier verlaat je het Loetbos en ga je linksaf. Hier volg je zo’n 250 meter het fietspad langs de weg naar knooppunt 23. Als je de weg bent overgestoken fiets je meteen in de karakteristieke weilanden van de Krimpenerwaard.
Na een paar honderd meter ligt aan je linkerhand de kaasboerderij waar Dany en Johan de kalfjes hebben gevoerd en een ijsje hebben gehaald. Wat niet in de uitzending te zien was, maar wat wel bijzonder is, is dat ze hier ook kazen maken van 60 kilo per stuk. Deze kazen zijn zo groot omdat ze dan relatief weinig korst hebben en lekker zacht zijn. Deze kazen zijn niet in de winkel te koop, maar gaan vooral naar groothandel en restaurants.
Vervolg je weg naar knooppunt 72 en geniet onderweg van de mooiste boerderijen. Daarvan staan er trouwens opvallend veel te koop, dus mocht je verhuisplannen hebben, er is keuze genoeg! Het verlengde van deze weg is de Benedenberg die je naar knooppunt 35 brengt. Je komt hierbij langs huisnummer 81, de boerderij met de waterzolder die Dany en Johan in het programma bezoeken en het is één van de oudste boerderijen in de Krimpenerwaard.
Aangekomen bij knooppunt 35 ga je linksaf het stiltegebied in, een mooie plek ook voor een picknick zoals je in de uitzending kon zien. Aan het eind van dit fietspad ga je rechtsaf en tot aan knooppunt 33 en 32 rijd je op een prachtig fietspad waar nauwelijks auto’s mogen komen (je steekt alleen even de N207 over, wees daar voorzichtig).
Via knooppunt 13 fiets je door naar het centrum van Schoonhoven, de enige stad in de Krimpenerwaard en bekend als Zilverstad. Een bezoekje aan het Nederlands Zilvermuseum
( zilvermuseum.com ) is de moeite waard en in Schoonhoven zijn natuurlijk ook gezellige terrasjes om wat te drinken. Als je Schoonhoven doorfietst langs de gracht kom je bij de rivier de Lek uit en zie je het pontje waarmee je naar de overkant, de provincie Utrecht, kunt varen. Maar dat doe je niet want het is tijd om richting Vlist te gaan. Knooppunt 11 is het volgende knooppunt op de route, gevolgd door 30, 29 en 27. Hier fiets je langs het riviertje de Vlist en dit is misschien wel het mooiste gedeelte van de route. Adembenemend mooie plaatjes, waar je ook kijkt. Weilanden, water, groen, bloemen, mooie boerderijen, dit is echt genieten! Het is wel aan te raden om hier voor 16.00 uur ‘s middags te fietsen. In de spits wordt deze route te veel gebruikt door sluipverkeer dat nogal hard rijdt en dat maakt het fietsen er niet rustiger op.
Bij knooppunt 27 ga je linksaf richting Stolwijk (knooppunt 28). Onderweg kom je langs Bilwijk. Een mooi voorbeeld van een landbouwgebied dat nu ontwikkeld is als natuurgebied. Op het informatiebord bij de parkeerplaats vind je meer info over de planten en dieren die hier voorkomen.
Vervolg je weg naar de knooppunten 22 en 21 richting Berkenwoude. Ook dit is weer zo’n prachtig stuk van de route met brede sloten en veel groen.
Als je daarna bij knooppunt 20 aankomt sla je linksaf het fietspad op naar knooppunt 25 en je eindigt weer in het Loetbos. Bij 25 naar rechts en na een paar honderd meter ben je weer bij de parkeerplaats in het Loetbos.
Nog even de knooppunten op een rij: 68, 25, 24, 23, 72, 35, 33, 32, 13, 11, 30, 29, 27, 28, 22, 21, 20, 25, 68.
Mocht je niet de mogelijkheid hebben om je fiets in of op de auto te plaatsen, dan kun je eenvoudig je eigen knooppuntenroute door dit gebied starten bij een fietsenverhuur of treinstation.
Geniet ervan!

Knooppunt Holland is elke maandag te zien op TV West en elke dinsdag op TV Rijnmond.