Instellingen

Werkloze jongeren aan de slag bij Haagse strandtenten

DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft 26 werkloze jongeren aan een baan geholpen bij Haagse strandtenten. Die staan al maanden te springen om nieuw personeel. De nieuwe krachten bevallen zeer goed: 'Ze zijn zeer gemotiveerd, en dat is het belangrijkste', zegt strandtenteigenaar Dennis Ludovici.
Eind juni was het nog grote paniek onder Haagse strandtenthouders: steeds minder mensen zouden te porren zijn voor werk op het strand, waardoor er een groot tekort dreigde. Die strandtenthouders worden nu gedeeltelijk geholpen met de toestroom van werkzoekende jongeren.
Een van die jongeren is Samir Berisha. Hij werkt sinds maart in strandtent Twins, nadat hij ruim één maand zonder baan zat. 'Ik heb zowel in de bouw als in de detailhandel werk gezocht, maar dat lukte heel slecht', vertelt hij. 'Toen heb ik mij aangemeld bij het werktraject van de gemeente. Ik verveelde me thuis helemaal dood.'

Omgeschoold

Na een kort sollicitatiegesprek bij de gemeente komen de jongeren terecht bij uitzendbureau Intro. Daar worden ze in minder dan een maand volledig omgeschoold tot horecakracht. De samenwerking tussen de gemeente en Intro loopt inmiddels vier jaar en op deze manier zijn er intussen 170 werkloze jongeren aan werk geholpen.
'Je moet echt wel van aanpoten weten als je gaat werken op het strand', vertelt eigenaar Ludovici. 'Gelukkig hebben de jongeren van het Intro-project daar wel pap van gegeten. Ze klagen niet en staan elke dag klaar om in te springen. Ik ben gewoon heel tevreden met ze.'

Grapjes maken

Maar niet alleen de baas van strandtent Twins is blij, ook Samir heeft het erg naar zijn zin: 'Ik vind vooral het contact met de klanten heel erg leuk. Ze maken grapjes met mij en ik maak grapjes met hen. Het is tot nu toe de leukste baan die ik ooit heb gehad', besluit hij.