Instellingen

Mysterie: tientallen dode kauwen gevonden in Den Haag

Kauw, een kleine kraaiensoort
Kauw, een kleine kraaiensoort © ANP
DEN HAAG - Rond het Johanna Westerdijkplein, bij de Haagse Hogeschool, in Den Haag zijn maandag en afgelopen weekeinde tientallen dode kauwen gevonden. Dat meldt een medewerkster van de dierenambulance Den Haag.
'Zondag werden er 29 gevonden en maandag nog een stuk of tien', vertelt de medewerkster. Onderzoek moet uitwijzen waaraan de vogels zijn overleden.
De medewerkster kon niet aangeven wanneer de uitslag van dit onderzoek wordt verwacht.

'Dit is echt abnormaal'

De Vereniging Haagse Vogelbescherming schrikt van het nieuws. 'Dit is echt abnormaal', zegt Frederik Hoogerhoud van de vereniging. 'Het is voor mij vrijwel zeker dat daar iets giftigs moet hebben gelegen. Kauwen zijn alleseters. Ze gaan af op geur maar weten natuurlijk niet of er iets in het eten zit dat slecht voor ze is'.
Ook de politie heeft zich met de zaak beziggehouden, maar kon dinsdag niks zeggen over de doodsoorzaak van de vogels. 'Een aantal is veiliggesteld en voor onderzoek aangeboden'. Na de vondst hebben agenten onderzoek gedaan in de buurt, maar niks aangetroffen wat leidt naar de doodsoorzaak. 'Ook wij staan voor een raadsel', vertelt een woordvoerder.