Instellingen

Weer paraffine aangespoeld op het strand

De ongevaarlijke paraffine wordt van het strand opgeruimd
De ongevaarlijke paraffine wordt van het strand opgeruimd © ANP
NOORDWIJK - Op de Noord- en Zuid-Hollandse stranden, onder meer tussen Noordwijk en Zandvoort, is de afgelopen dagen weer paraffine aangespoeld. Rijkswaterstaat laat weten dat de stranden moeten worden schoongemaakt.
Paraffine is niet schadelijk voor mensen of voor het milieu, maar dieren kunnen er goed ziek van worden als ze het eten. Hondenbezitters moeten hun viervoeter daarom goed in de gaten houden.
De paraffine ligt niet alleen verspreid op de kust van Noordwijk tot Zandvoort, maar ook tussen IJmuiden en Den Helder. Het opruimen ervan kan alleen bij laag water en gebeurt zowel handmatig als met machines. Badgasten kunnen tijdens de werkzaamheden het strand blijven bezoeken.

Geloosd

Wie de paraffine heeft geloosd weet Rijkswaterstaat nog niet. Vermoedelijk gaat het om een schip dat op zee zijn laadruim heeft schoongemaakt. Afgelopen weekeinde was het kaarsvetachtige goedje al aangespoeld op het strand van Katwijk. Ook in Noord-Holland werd paraffine op stranden aangetroffen, en in de dagen daarna weggehaald.