Instellingen

Harige buxusrups rukt op

© Omroep West

REGIO - De buxusrups rukt op. Het groene harige beestje vreet buxusstruiken volledig kaal. Er komen vooral veel meldingen uit een brede strook boven Rotterdam, Westland, Den Haag en Gouda en uit tussenliggende gebieden, blijkt uit een overzicht waarop waarnemingen te zien zijn.

De rups vreet de planten kaal en leidt ook tot een fijn spinsel in de struiken. Het is heel lastig om iets aan het beest te doen, zegt ook buxuskweker Piet Smits uit Hazerswoude. Maar als mensen er op tijd bij zijn is het mogelijk de plant te redden. Hij heeft het beest zelf nog niet op zijn planten zitten. ‘Maar ik krijg erg veel meldingen uit de streek boven Rotterdam en ook uit Ypenburg’, zegt hij.

Volgens Smits is het beest al enkele jaren bezig met een opmars. Oorspronkelijk komt de rups uit Azië. Hij is hier waarschijnlijk via import van planten mee naartoe gekomen en doet het goed in ons klimaat.

Plant opgegeten in één dag

Mensen die last hebben van het beest in de struiken zeggen vaak dat de beesten hun haagje of struik ‘in één dag kaalvreten’. Dat vindt Piet Smits niet heel waarschijnlijk. ‘Wat je wel ziet is dat de rupsen al een tijdje in de plant zitten. Als het warm wordt, eten ze veel meer en ook vaker. Bovendien zitten mensen dan buiten en werken ze in de tuin, zodat de vraatzucht meer opvalt’. Maar uiteindelijk legt de buxus wel het loodje.

‘Bestrijding moet je niet alleen doen’, zegt Smits . ‘Als jij alle rupsen uit de planten haalt of verdelgt, maar je buren doen dat niet, dan zijn ze in no-time weer terug. Als je iets doet, moet je het dus samen doen.’

Bacteriën, gif of knippen

Kwekers bestrijden het beest met biologische bacteriën. Een behandeling werkt zo’n tien dagen. Voor particulieren zijn ook allerlei middeltjes beschikbaar. Heeft de kweker nog tips? Jawel: controleer de buxus geregeld, als er rupsen en poppen opzitten moet je die met de hand weghalen en ook zoveel mogelijk spinsel wegknippen. Knip een ernstig aangetaste struik zo laag mogelijk af en doen de takken in een afgesloten zak of container. Biedt de spullen aan bij de gemeentereiniging.