Haase waarschijnlijk niet naar internationaal tennistoernooi in Alphen

© ANP
REGIO - De Haagse tennisser Robin Haase doet dit jaar zo goed als zeker niet mee aan de TEAN International. De verliezend finalist van het internationale tennistoernooi in Alphen aan den Rijn van 2016 heeft zich niet ingeschreven. Ander opvallend nieuws is dat er vanwege de kosten dit jaar geen vrouwentoernooi wordt georganiseerd.
De afgelopen jaren schreef hij Haase overigens ook niet in. Haase wachtte of hij snel uitgeschakeld werd op de US Open. Zo ja, dan hoopte hij op een wildcard voor het Alphense toernooi. Datzelfde scenario geldt ook voor dit jaar, al is de kans kleiner dan ooit dat hij er is.
‘Haase staat momenteel veel hoger op de wereldranglijst (36ste, red.) en is vermoedelijk geplaatst voor de US Open. De kans dat hij in de eerste of tweede ronde verliest is kleiner’, zegt TEAN International-toernooidirecteur Raimond van Eck tegen mediapartner Studio Alphen.

Uitgeschakeld in enkel- en dubbelspel

Op de eerste zaterdag van de US Open in New York moet Haase in zowel het enkel- als dubbelspel zijn uitgeschakeld om in actie te mogen komen op het challengertoernooi in Alphen. ‘En uiteraard hopen we voor hem dat hij niet in Alphen is en dat hij het goed doet op de US Open.’
Voormalig wereldtopper Florian Mayer is er wel bij. De Duitser die ooit op plek achttien van de wereldranglijst stond is nu de nummer 62 van de wereld en als eerste geplaatst in Alphen.

Toernooiwinnaar komt mogelijk wel

Ook de meervoudig Bosnische toernooiwinnaar Damir Dzumhur (nummer 73) heeft zich ingeschreven. Voor beiden geldt ook dat ze alleen naar Alphen aan den Rijn komen als ze na twee rondes US Open zijn uitgeschakeld.
Het verschil tussen Mayer en Dzumhur is wel dat zij moeten komen als ze er snel uit liggen op de grand slam in New York, omdat zij zich hebben ingeschreven voor TEAN. Haase schreef zich niet in en zou bij een snelle exit kunnen kiezen voor rust.

Vier wildcards

De organisatie geeft in samenspraak met de Nederlandse tennisbond vier wildcards weg. ‘Voor een speler als Haase houd je als toernooi altijd een plek vrij. Ook willen we graag Jelle Sels zien. Hij is een jongen van de club’, aldus Van Eck.
Sels ontving de afgelopen jaren een wildcard en presteert steevast goed. Ook zijn de tribunes goed gevuld als Sels op het centre court speelt, soms zelfs beter dan tijdens een finale. De 22-jarige Alphenaar is inmiddels opgeklommen naar plek 563 op de wereldranglijst.

Publiekstrekkers

De kans is groot dat de vier wildcards uiteindelijk gaan naar publiekstrekker Thiemo de Bakker, local hero Jelle Sels en twee talentvolle tennissers, zoals Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp.
Een andere afwezige bij TEAN International 2017 is Jan-Lennard Struff. De Duitser verdedigt zijn titel niet. Ook vrouwen zijn dit jaar niet van de partij bij TEAN. Vanwege de grote hoeveelheid extra kosten die vanaf dit jaar gemaakt moeten worden om spelers te huisvesten, heeft de organisatie besloten dit jaar geen vrouwentoernooi te organiseren.

Datum toernooi

De kwalificaties van TEAN International starten zondag 3 september. Twee dagen later begint het hoofdtoernooi. De halve finales staan gepland op zaterdag 9 september, de finales op zondag 10 september.