Noodlanding historisch vliegtuig na vlucht over Indiëherdenking

© Omroep Flevoland
DEN HAAG - Een historisch vliegtuig dat dinsdag over de Indiëherdenking in Den Haag vloog, heeft daarna een noodlanding moeten maken op Lelystad Airport. Tijdens het inzetten van de landing weigerde het neuswiel. Er vielen geen gewonden.
Rond 14.00 uur kwamen er bij de verkeersleiding berichten binnen dat het voorwiel weigerde. De brandweer van de luchthaven rukte hierop met groot materieel uit. Het toestel, een Catalina watertoestel uit 1941 met vliegtuigregistratienummer PH-PBY, bleef in afwachting rondjes vliegen.
Toen de schuimblusvoertuigen en ambulances op hun plek stonden, zette het vliegtuig de landing in. Eerst landde het vliegtuig op zijn twee wielen. Daarna remde het af met de neus van het vliegtuig.

Zonder kleerscheuren

In het vliegtuig zaten achttien geïnteresseerden die op een bijzondere manier de herdenking wilden meemaken en zich voor de vlucht met de Cataline hadden opgegeven. Een woordvoerder van de brandweer liet weten dat niemand gewond raakte. Ze zijn uit het vliegtuig gestapt en met een bus naar de luchthaven gebracht, meldt Omroep Flevoland.
Bij de Indiëherdenking in Den Haag worden jaarlijks de slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Japan het land binnenviel.