Strand weer schoon na opruimen 15.000 kilo aan rotzooi

© ANP
REGIO - De vijfde editie van de jaarlijkse schoonmaakactie op de Noordzeekust heeft bijna 15.000 kilo aan afval opgeleverd. Na twee weken troep ruimen is de actie dinsdag geëindigd op het strand van Zandvoort. Aan de Boskalis Beach Cleanup Tour van milieuorganisatie Stichting De Noordzee deden 2748 vrijwilligers mee. En dat is een record.
Het grootste deel van het afval bestond uit plastic. Meer bijzondere dingen die vrijwilligers van het strand plukten waren dit jaar een negatieve zwangerschapstest, een oefenbom van defensie en een matras. Ook werd iedere dag wel ergens het kaarsvetachtige goedje paraffine opgeruimd.
Volgens directeur Floris van Hest van Stichting De Noordzee bewijst de tour dat het nodig blijft om mensen bewust te maken. 'De resultaten van ons officiële afvalonderzoek, dat wij sinds 2004 uitvoeren, laten zien dat er nog steeds gemiddeld 375 afvalitems op elke 100 meter strand liggen.'

Filters

Vrijwilligers hebben zaterdag van 500 meter Zuid-Hollands strand tussen Scheveningen en Wassenaar 3733 sigarettenfilters opgeruimd. Vorig jaar haalden vrijwilligers tijdens de Beach Cleanup ruim 19.000 kilo afval van het strand. Een jaar eerder was dat nog geen 12.000 kilo.