Universiteit Leiden voorspelt werking medicijn met gekweekte darm

LEIDEN - Leidse wetenschappers hebben nieuw bewijs gevonden dat ‘organen-op-een-chip’ goede voorspellers zijn voor de werking van medicijnen in het menselijk lichaam. Volgens Universiteit Leiden ontdekten zij dat gekweekte minidarmpjes op dezelfde manier reageren op aspirine als echte menselijke organen.
De zogeheten organs-on-chips nemen sinds enkele jaren een hoge vlucht. Dankzij de nieuwe techniek zijn dierenproeven in de toekomst mogelijk niet meer nodig. Ook is het testen van medicijnen met gekweekte orgaancellen op een chip, waarop minuscule vloeistofkanaaltjes lopen, volgens de onderzoekers uit Leiden effectiever en veel goedkoper.
Door het nabouwen van organen kan nagebootst worden wat er misgaat met organen bij bepaalde aandoeningen. Dat moet uiteindelijk tot betere behandelingen leiden. Farmaceuten kunnen met de modelorganen eenvoudiger de werkzaamheid en schadelijkheid van kandidaatmedicijnen inschatten. 'Op die manier kunnen veel stoffen al uitgesloten worden van vervolgonderzoek voordat het medicijn de proefdierfase ingaat', aldus Universiteit Leiden.