72ste Vuelta van start met debutant Daan Olivier

Daan Olivier in de Ronde van Zwitserland.
Daan Olivier in de Ronde van Zwitserland. © Orange Pictures
OEGSTGEEST - De 72ste Vuelta a España is zaterdag van start gegaan met onder meer debutant Daan Olivier uit Oegstgeest. Met zijn wielerploeg Team LottoNL-Jumbo eindigde hij als vijftiende in de ploegentijdrit. Dagwinnaar BMC, met de Alphense Amerikaan Tejay van Garderen, was veertig seconden sneller op het vrijwel vlakke parcours van 13,7 kilometer: 15.58.
Dankzij de winst van BMC is Rohan Dennis uit Australië dit jaar de eerste rodetruidrager in de Ronde van Spanje. Het podium werd op de openingsdag compleet gemaakt door Quick-Step (tweede) en Team Sunweb (derde), dat de
uit Poeldijk in de gelederen heeft. Chris Froome, winnaar van de
en topfavoriet voor de eindzege, reed met zijn ploeg Team Sky naar de vierde plaats, op 9 seconden van BMC.
Voor kopman Steven Kruijswijk van het Nederlandse LottoNL-Jumbo was de start vervelend. Hij zag zijn teamgenoot Antwan Tolhoek over de kop gaan en Floris De Tier over hem heen duikelen. 'We moeten ook realistisch zijn. We hebben hier niet de renners die een tijdrit kunnen neerzetten. Al is dit ook wel weer de andere kant. Die jongens rijden hun eerste grote ronde en dan ben je toch nerveus. Ik kan hen ook niets kwalijk nemen', zei Kruijswijk na afloop. 'We moeten ook niet te lang stilstaan bij de verloren secondes, we zijn hier immers nog twintig dagen.'

De Kort en Kreder

Behalve de debuterende Daan Olivier en Lennard Hofstede is de regio met nog twee renners vergetenwoordigd in de Vuelta. Koen de Kort uit Gouda, die deze zomer ook al de Tour volbracht, probeert namens Trek-Segafredo de afzwaaiende Spanjaard Alberto Contador een fraai afscheid te bezorgen. De kleine Ierse ploeg Aqua Blue Sport heeft Zevenhuizenaar Michel Kreder meegenomen.
Zondag wordt er verder gekoerst in Frankrijk. Vanuit Nîmes wordt vertrokken voor de tweede etappe van de Vuelta over 203,4 kilometer. De kans is groot dat het sprinten wordt in finishplaats Gruissan, het parcours is nagenoeg vlak.

LEES OOK: