Duizend brugklassers krijgen smartphone

DEN HAAG - Duizend aankomende Haagse brugklassers die opgroeien in gezinnen met weinig geld krijgen een smartphone met toegang tot internet. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken overhandigt maandag de telefoons aan de eerste 250 kinderen.
Zonder internetverbinding en mobiele telefoon missen jongeren de aansluiting met de digitale samenleving, vinden de initiatiefnemers. Het project wordt onder meer gefinancierd door de gemeente Den Haag, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, T-Mobile en Samsung.
Alle kinderen krijgen bij de uitreiking van de telefoons uitleg over verstandig mobiel gedrag zoals de risico's van sexting, verkeersveiligheid en het financieel verantwoord omgaan met de smartphone. Om ze te behoeden voor het maken van schulden via de mobiele telefoon, is het bellen naar het buitenland geblokkeerd evenals enkele betaalde sms-diensten.

Raadsvragen VVD

De VVD in Den Haag heeft raadsvragen gesteld naar aanleiding van het initiatief. Ingrid Michon vindt het onbegrijpelijk dat de smartphones worden uitgedeeld. 'Waarom heb je als brugklasser een smartphone nodig? En als je er dan zo graag een wilt, kun je toch een vakantiebaantje nemen?'
Ook vraagt ze zich af of er echt sprake is van een sociaal isolement als je geen smartphone hebt. 'Je hoeft niet per se via een smartphone op internet om alles bij te houden. Dat kan ook goed via een computer', reageert ze.