Instellingen

Knooppunt Holland: Route Johan & Laurens - Kinderdijk

© Ton Spruit
DEN HAAG - In de vierde aflevering van Knooppunt Holland fietst Johan een route door Kinderdijk en de Alblasserwaard, samen met Laurens de Groot. Laurens is natuurbeschermer heeft jaren geleden bij Sea Shepherd gezeten en op walvisjagers gejaagd. Nu heeft hij de organisatie Shadow View opgericht die met zenders en drones wildparken in Afrika beschermt tegen stropers.
De route van deze week begint op de Lekdijk bij Kinderdijk. Daar vinden op dit moment veel werkzaamheden plaats om de dijk te verbreden en te verstevigen om ook in de toekomst het water de baas te blijven. Want ook in onze rivieren stijgt het water door klimaatverandering. Ook wordt bekeken hoe de toeristenstroom geleid kan worden waardoor deze zo min mogelijk overlast bezorgd voor het lokale verkeer. Het fietspad op de dijk is overigens voor een groot deel goed bereikbaar en je hebt hier vandaan een prachtig uitzicht over de Lek aan de ene kant en de polder aan de andere kant.
Bij Kinderdijk (knooppunt 3) fiets je naar beneden en je ziet aan je rechterhand direct het grote gemaal liggen dat al het water uit de Alblasserwaard de Lek inpompt. Aan de achterkant van het het gemaal kun je dit allemaal zien gebeuren. Als het geregend heeft tenminste, anders hoeft er natuurlijk geen water uit de polder gepompt te worden. Ietsje verder op het terrein kun je kaartjes kopen om een vaartocht te maken langs de molens of om een molen te bezoeken. Je kunt ook verder fietsen naar de knooppunten 2 en 19, een prachtig mooi fietspad tussen de molens van Kinderdijk door. Let op het eerste stuk wel op, want er lopen en fietsen hier erg veel toeristen. Na knooppunt 2 is het een stuk rustiger en kun je met volle teugen genieten van het groene landschap.
Bij knooppunt 19 staat altijd een ijskarretje (behalve op zondagen) en staan bankjes waar je even lekker kunt zitten. Daar steek je het water over via de hoge witte brug en fiets je via knooppunt 7 richting de Donk. De Donk is een hoger gelegen buurtschap in de Alblasserwaard. Hier staan slechts enkele boerderijen dus verwacht hier geen uitspanning waar je lekker kunt lunchen. Je kunt natuurlijk wel je eigen picknick meenemen en net als Johan en Laurens vragen of je bij mensen in de tuin mag eten!
Aan de andere kant fiets je de Donk weer uit richting Bleskensgraaf (knooppunt 12). Het dorp is gelegen aan het riviertje de Graafstroom. Zoals de naam al aangeeft is dit eigenlijk een gegraven kanaal, dat aansluit op het riviertje de Alblas. In het dorp is te zien hoe het rechte gegraven deel (de Graafstroom) ter hoogte van de Wijngaardseweg overgaat in de kronkelende rivier (De Alblas), die door Bleskensgraaf, Oud Alblas en Alblasserdam stroomt. En deze rivier blijf je volgen langs de knooppunten 8, 43, 18 en 19. Onderweg kom je diverse mogelijkheden tegen om wat te eten of drinken, maar je kunt er ook kano’s huren. Tussen de knooppunten 18 en 19 fiets je langs het dorp Alblasserdam. Natuurlijk kun je het dorp ook even bezoeken. Tweemaal per jaar worden grote feesten in Alblasserdam georganiseerd. De woensdag in de week van 25 juli is het Sint Jacobus. Een paardenmarkt, een wielerronde en een hippisch festijn worden dan gehouden. Nog drukker is het op de derde zaterdag in september, wanneer het Havenfestival wordt afgesloten met tal van activiteiten.
Vanaf knooppunt 18 fiets je weer over het fietspad tussen de molens van Kinderdijk door. En geen enkel probleem dat dit een stukje route is dat je in het begin ook fietste, want de molens blijven indrukwekkend en vanaf de andere gezien, zijn ze weer als nieuw .
Veel plezier met het fietsen van deze mooie route!
(3, 2, 19, 7, De Donk, 12, 8, 9 , 43, 18, 19, 2, 3)