Van erg goed tot diarree en kotsen: Consumentenbond test sushi

LEIDEN - Voor de meest hygiƫnische bezorgsushi moet je in Leiden zijn. Dat blijkt althans uit een test van de Consumentenbond onder twintig bezorgrestaurants in vijf steden. SushiPoint kreeg van de bond 9,6. Niet alleen de 'schoonste', ook de slechtste sushi is in Leiden te vinden, Sushi Time werd met een 2,5 beoordeeld.
De bond onderzocht sushi van twintig bezorgrestaurants in Amersfoort, Breda, Groningen, Rotterdam en Leiden. In ieder restaurant bestelden ze op twee verschillende dagen vier soorten sushi. Bijna eenderde van de geteste sushi kan volgens de bond niet door de beugel, 31 procent bevat te veel bacteriën. De verontreiniging wordt veroorzaakt door slechte hygiëne bij de bereiding van de Japanse hapjes.

Bij SushiPoint aan de Pelikaanstraat ontdekte de bond geen grote aantallen bacteriën op de monsters. 'Dit komt overeen met onze eigen laboratoriumtesten. Wij laten minimaal 20 keer per maand onze sushi microbiologisch onderzoeken', zegt het restaurant tegen de Consumentenbond.

'Slechte hygiëne bij Sushi Time'

Sushi Time aan de Botermarkt heeft de laatste plaats volgens de bond te wijten aan grote aantallen bacteriën en omdat de ziekmakende Bacillus cereus op twee van de acht sushimonsters zat. Daarvan kun je diarree krijgen en er is kans op overgeven. Ook werden er op vijf van de acht monsters bacteriën gevonden die duiden op een slechte hygiëne.

Eigenaar Job Vogel van Sushi Time zegt 'geschrokken' te zijn van het nieuws. In een korte reactie zegt hij verder dat 'de Consumentenbond dit ons al enkele weken geleden heeft laten weten. We nemen het uiteraard serieus en hebben extra maatregelen genomen, zoals meer testen. Het is een momentopname geweest, maar het is nog steeds niet goed. We doen er in ieder geval alles aan om te zorgen dat onze sushi aan alle hygiënestandaarden voldoet.'

All you can eat

In 2015 onderzocht de Consumentenbond ook sushi in all-you-can-eat-restaurants. Toen bleek 64 procent van de onderzochte monsters te veel bacteriën te bevatten.

LEES OOK:
Meer over dit onderwerp:
SUSHI RESTAURANT BEZORGRESTAURANT HORECA BEZORGEN
Deel dit artikel: