Michel Kreder in kopgroep tijdens vijfde etappe Vuelta

Michel Kreder. (Archief
Michel Kreder. (Archief © VI Images/Orange Pictures
ZEVENHUIZEN - In de vijfde etappe van de Vuelta is Michel Kreder woensdag als elfde geëindigd. De wielrenner uit Zevenhuiven zat in een kopgroep van zeventien man die al vroeg in de 175 kilometer lange etappe van Benicàssim naar Alcossebre was ontstaan. Alexei Loetsenko, die ook deel uitmaakte van die groep, behaalde voor het eerst een etappezege in één van de drie grote ronden.
De Oostenrijker Marco Haller kon nog even mee met Loetsenko, maar de Kazak van Astana reed in de slotklim naar de Ermita de Santa Lucia solo naar de zege. Merhawi Kudus uit Eritrea finishte op 42 seconden achterstand als tweede, voor Marc Soler. De Spanjaard was 56 seconden langzamer dan Loetsenko.
Ook de Nederlander Jetse Bol reed in de kopgroep. Bol, die rijdt voor de Colombiaanse formatie Manzana-Postobón, had de rode leiderstrui zelfs even virtueel in handen. De klassementsrenners liepen in de lastige laatste kilometers bergop echter snel in. Bol passeerde de finish als achtste op 2.04, Kreder werd elfde op 3.20. Bol is nu twintigste in het klassement.

Froome vergroot voorsprong
Chris Froome, in juli winnaar van de Tour de France, blijft eerste in het klassement en vergrootte zijn voorsprong op veel van zijn concurrenten. De Brit eindigde als veertiende, op 4.31 van Loetsenko. De Spanjaard Alberto Contador, die bezig is aan zijn afscheidswedstrijd en ploeggenoot is van Gouwenaar Koen de Kort, zat in dezelfde groep als Froome.
De Alphense Amerikaan Tejay van Garderen, die tot woensdag twee seconden achter Froome in het klassement stond, verloor acht tellen. Hij staat tweede in het klassement, Esteban Chaves uit Colombia is derde op elf seconden van Froome.

Kelderman stijgt

Wilco Kelderman herstelde zich na zijn valpartij in de rit van dinsdag. De kopman van Team Sunweb, waartoe ook Poeldijker Lennard Hofstede behoort, finishte als 21ste en was elf seconden langzamer dan Froome. Kelderman steeg één plaats in het klassement, en is nu elfde.
Steven Kruijswijk van LottoNL-Jumbo, die als doelstelling heeft om in de top tien te eindigen, verloor tijd en staat 23ste in het klassement. Eén van zijn teamgenoten is de Oegstgeestse debutant Daan Olivier. Donderdag staat de zesde etappe op het programma, een rit over 204,4 kilometer van Vila-Real naar Sagunt.