Slapen in een koninklijk bed in Voorschoten

VOORSCHOTEN - Aan interesse geen gebrek voor makelaar Dennis Lammerts. Hij heeft dan ook wel een bijzonder 'pandje' te koop, namelijk: Huis ter Horst. Het voormalige jachthuis van de Koninklijke Familie op landgoed De Horsten, op de grens van Wassenaar en Voorschoten, staat te koop voor 695.000 euro.
, maar sinds de vraagprijs met enkele tonnen is gedaald en er wat media-aandacht voor het bijzondere bouwwerk is, lijkt de interesse aangewakkerd. Vrijdag zijn er, vertelt makelaar Lammerts trots, zo'n 19 mensen die langskomen om tijdens een Open Dag het neogotische jachthuis uit 1870 te bekijken. Of dit ook daadwerkelijk geïnteresseerde potentiële kopers zijn of vooral mensen die wel eens een woning met koninklijke allure van binnen willen zien, is de vraag.
Het pand telt een vloeroppervlakte van 519 m2, met rondom Huis Ter Horst nog eens 400 hectare groen. Maar wat het pand vooral bijzonder maakt zijn de cassetteplafonds en hoge antieke eikenhouten paneellambriseringen. Ook de tegeltableaus van Delfts Blauw, waaronder de tegels van de 14 Prinsen van Oranje, zijn een eyecatcher, aldus de makelaar.

'In dit bed heeft prins Bernhard nog gelegen'

Makelaar Lammerts geeft met gepaste trots een rondleiding door het monumentale pand. Kijk zegt hij als hij een van de kamers binnenloopt, 'hier staat nog een echte bedstede. Daar moet prins Bernhard nog in hebben gelegen', zo is de overtuiging van Lammerts. Tegenwoordig slapen twee anti-krakers in het pand, maar als er een koper wordt gevonden zal dat snel veranderen.
De toekomstige eigenaar zal wel flink in de buidel moeten tasten. Naast de verkoopsom van bijna 7 ton is een flinke opknapbeurt ook noodzakelijk. Het opkappen kost zo'n 4 à 5 ton schat de makelaar misschien wel erg rooskleurig in. En: er zit ook nog een erfpacht op de grond rond het huis, in totaal ruim 52.000 euro per jaar. Te betalen aan de eigenaresse van de grond: prinses Beatrix.

Loop de koning tegen het lijf

Lammerts: 'Het kost je inderdaad wel wat, maar dan woon je uiteindelijk ook wel in een paleisje. En misschien kom je zelfs koning Willem-Alexander of koningin Maxima nog wel tegen want die schijnen hier regelmatig hun hardlooprondje te doen.'
Voor liefhebbers van koninklijke allure in de woning en ook daarbuiten is het wel snel beslissen, want over een tijdje verhuist koninklijke paar zelf naar hun nieuwe verbouwde optrekje, Huis ten Bosch in Den Haag. Al blijft slapen in de bedstee van prins Bernhard natuurlijk ook een droom.