Instellingen

Drie jaar cel voor drugsrijder (22) die dodelijk ongeluk veroorzaakte

De auto kwam op zijn zijkant tot stilstand.
De auto kwam op zijn zijkant tot stilstand. © AS Media
WADDINXVEEN - Een 22-jarige man uit Gouda die in februari een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Waddinxveen moet drie jaar de cel in, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Lex E. had vijf verschillende soorten drugs gebruikt. Zijn vriend, Sebastiaan van Buren (20), zat naast hem in de auto en kwam om het leven.
De auto van Lex E. uit Gouda vloog rond 5.00 uur 's ochtends uit de bocht op de Bijerincklaan in Waddinxveen, richting de A12. De wagen
en een elektriciteitskast. De 20-jarige Sebastiaan uit Stolwijk overleed ter plaatse. Lex E. kon zelf uit de auto komen en moest naar het ziekenhuis.
Lex E. is veroordeeld voor dood door schuld, omdat hij GHB en speed gebruikt had. E. moet ook tien jaar zijn rijbewijs inleveren. De straf is hoger dan de eis van het OM: de officier van justitie eiste eerder twee jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk. 'Er is voldoende bewijs dat de verdachte zeer onvoorzichtig heeft gereden,' zegt de rechter.

Twee vrienden dood

'Hij heeft niet gecorrigeerd, niet geremd. Dat is een gevolg van zijn drugsgebruik. En dus is hij schuldig aan de dood van Sebastiaan,' legt de rechter uit. Omdat Lex E. in 2014 ook een ongeval veroorzaakte met dodelijke afloop, legt ze hem een zware straf op. 'Lex E. reed toen op een scooter door een gesloten spoorboom. Hij overleefde, zijn vriend die achterop zat niet. Lex E. neemt grote risico's.'
De familie van Sebastiaan is opgelucht dat de rechter een hogere straf oplegt dan de eis. 'Maar tevreden zijn ze niet. Hoe hoog de straf ook was geweest, Sebastiaan komt niet meer terug,' zegt hun advocaat. 'Ze hopen wel dat Lex E. het hierbij laat en niet in hoger beroep gaat. Dan kunnen ze het afsluiten.' Lex E. heeft laten weten dat hij zijn straf wil uitzitten en niet in beroep gaat.